Több millió illegális fegyver lehet a polgároknál

2018. augusztus 16., 21:04 , 918. szám

Közel egymillió hivatalosan bejegyzett lőfegyver van az ukránok kezén – jelentette a Deutsche Welle a nemzeti rendőrséghez intézett megkeresésre érkezett válasz alapján.

A rendőrség közölte, a 2018. július 31-i állapot szerint a polgárok 892 854 lőfegyverrel rendelkeztek. Az adat a regisztrált huzagolt és sima csövű vadászfegyverekre vonatkozik.

Amint azt Heorhij Ucsajkin, az Ukrajnai Fegyvertulajdonosok Egyesületének (UAVZ) elnöke elmondta, sima csövű vadászfegyver alatt a rendőrség a klasszikus vadászpuskákat, az úgynevezett „kétcsövűeket” érti, valamint a pumpás fegyvereket. Huzagolt csövű fegyveren ugyanakkor például a Kalasnyikov gépkarabélyok és mesterlövész puskák civil változatai és a huzagolt csövű karabélyok értendők.

Eközben az UAVZ számításai szerint legalább 1,5 millió polgár rendelkezik minimum 2,5 regisztrált lőfegyverrel.

Rámutatnak: a fegyvertulajdonosoknak háromévente újra kell regisztráltatniuk a fegyvereiket, amit az emberek gyakran elmulasztanak betartani. Ezért, bár a hivatalos adatok szerint az utóbbi években csökkent a regisztrált fegyverek száma, amit a rendőrség a bűnözés csökkenésével magyaráz, valójában lényegesen több lehet belőlük magánkézben.

Emellett az ukrán polgárok rövid csövű lőfegyverekkel is rendelkeznek, emlékeztet Ucsajkin. A nyilvántartásuk körüli helyzetet a szakértő katasztrofálisnak nevezte.

Az UAVZ adatai szerint csupán gumilövedékes, úgynevezett traumatikus pisztolyokból legalább 300 ezer darab van az emberek kezén. Összességében az amerikai Small Arms Survey elemző cég adatai szerint 2017-ben az ukránoknak közel 4,4 millió legális és illegális fegyver lehetett a birtokában.

Ucsajkin úgy véli, a fegyvernyilvántartás körüli problémát az okozza Ukrajnában, hogy a Legfelső Tanács nem hajlandó jóváhagyni a polgári fegyverek forgalmáról szóló törvényt, amely már 2014 óta a parlament előtt van.

(dw.com/Kárpátalja)