Megnevezték a világ legélhetőbb városait

2018. augusztus 19., 12:15

Idén az osztrák főváros, Bécs bizonyult a legélhetőbb városnak a földkerekségen – derül ki a The Economist által összeállított Global Liveability Index 2018-ból, amelyet a Deutsche Welle ismertet. Kijev 13 helyet lépett előre egyetlen év alatt, de még mindig „nem fért be” az első 100-ba.

A rangsor második helyezettje az ausztrál Melbourne lett, amely az elmúlt hét esztendőben rendre a lista élén végzett. A harmadik helyen találjuk a japán Osakát, melyet a kanadai Calgary követ. Az ötödik ugyancsak ausztrál város, Sydney lett. Az első tízben végzett továbbá Vancouver (Kanada), Tokió (Japán), Toronto (Kanada), Koppenhága (Dánia) és Adelaide (Ausztrália).

A 140 várost értékelő rangsorban Kijev a 131. helyről a 118.-ra lépett előre. Budapest a 34. helyen tanyázik a tavalyi 36. helyezés után.

A rangsor végén Damaszkusz (Szíria) kullog, amelyet alig valamivel előz meg Dakka, Banglades fővárosa, valamint a nigériai Lagos. Az utolsó tízben találjuk még Karacsit (Pakisztán), Port Moresbyt (Pápua Új-Guinea), Hararét (Zimbabwe), Tripolit (Líbia), Doualát (Kamerun), Algírt (Algéria), valamint Dakart (Szenegál).

A The Economist olyan szempontok alapján osztályozta az értékelt városokat, mint a stabilitás, az egészségügy, a kultúra és ökológia, az oktatás és az infrastruktúra.

(dw.com/dailymail.co.com/Kárpátalja)