XX. Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny Szatmárcsekén

2018. augusztus 21., 14:48 , 918. szám

Szatmárcsekén, ezen a legtöbbek számára Himnuszunk költőjéről, Kölcsey Ferencről ismert határ menti településen az elmúlt hét végén jubileumot ünnepeltek, hiszen immáron XX. alkalommal rendezték meg az elmúlt két évtized során igazi Kárpát-medencei gasztronómiai fesztivállá kifejlődött Nemzetközi Szilvalekvárfőző Versenyt. A rendezvényen Szatmárcseke testvértelepülése, Badaló héttagú csapattal vett részt, Mezőgecséből pedig még ennél is népesebb küldöttség – a helyi néptáncegyüttes és hagyományőrző csoport – érkezett.

Augusztus 17-én, pénteken a szatmárcsekei kultúrházban Csoma Zoltán polgármester az elmúlt 20 év legjellegzetesebb pillanatait felelevenítő fotóvetítéssel nyitotta meg az eseményt, amelyen felidézte az egykori elődje, Sarkady Pál által útjára indított rendezvény kezdeteit. Ezt követően Oszvald Marika ismert operetteket adott elő, amelyek közül többet vele együtt énekelt a hozzáértő publikum.

A szórakoztatóipar sztárkavalkádja másnap is folytatódott, hiszen a csapatok sátrai elé felállított szabadtéri színpadon a különböző térségekből érkezett hagyományőrző csoportok mellé a szervezőknek sikerült idecsalogatniuk a retrós időket felidéző Sípos F. Tamást, az igazi mulatós zenét és hangulatot teremtő Sós Fecót és Hencsyt, este pedig az Ismerős Arcok élő koncertje szerzett sokaknak felejthetetlen élményt.

A sátrakban kialakított vályogkatlanokban lévő rézüstökben a csapattagok mindeközben folyamatos kavarás mellett egész nap főzték a finom ciberét, majd a szilvalekvárt, ami a beregi térség igazi hungarikumává vált az elmúlt évtizedek során. A környező települések polgármestereinek és a 21 csapat képviselőinek a részvételével zajlott ünnepélyes megnyitón jókívánságait és elismerését fejezte ki a szervezőknek többek között az ide már-már hazalátogató dr. Tilky Attila, a térség országgyűlési képviselője is.

A tombolával, tűzijátékkal fűszerezett és hajnalig tartó táncmulatsággal meghosszabbított eseményen nemcsak a végül a legízletesebb szilvalekvárt kifőző fehérgyarmati csapat kapott díjat és oklevelet, de minden résztvevő elismerésben és gratulációban részesült „az embert próbáló” eseményen való helytállásért.

(tamási)