A függetlenség évei alatt 8 millió ukrán hagyta el az országot, hogy külföldön keressen munkát

2018. augusztus 24., 20:07 , 919. szám

A függetlenség évei alatt Ukrajna tízmillió lakost veszített, s ez csupán a hivatalos statisztika, hiszen a legszerényebb számítások szerint is legalább nyolcmillióra tehető azok száma, akik a jobb megélhetés reményében vándoroltak ki az országból – írja az UNIAN hírügynökség a TSZN összeállítása nyomán.

Az utóbbi években felgyorsult az elvándorlás. Naponta 73 ukrán csomagol és utazik külföldre azzal az elhatározással, hogy soha nem tér vissza. Története folyamán mintegy nyolcmilliónyian hagyták el az országot a jobb megélhetés reményében, ami Ausztria vagy Izrael teljes lakosságának felel meg.

A külföldön boldogulni igyekvők fele Oroszország lakosságát gyarapította. Egyaránt 1,2 milliónyian telepedtek le Kanadában és Lengyelországban, 940 ezren választották az Egyesült Államokat, 500 ezren Brazíliát. Olaszországban 231 ezer ukrán él, Németországban pedig 230 ezer. Csehországban 150 ezer ukrán dolgozik, további 200 ezren lengyel vízum alapján vállalnak munkát ugyanott.

A kivándorlók száma évről évre mértani haladvány szerint nő, azonban hivatalos statisztikát nem vezetnek róluk. A jelenség nagyságrendjét legfeljebb azok az esetek érzékeltetik, amikor valaki törölte a lakcímbejelentését, eladta a házát és repülőre szállt. 2016-ban 6,5 ezer ukrán tett így, míg tavaly számuk 22 ezer fő volt, vagyis kis híján megnégyszereződött. Léteznek azonban nem hivatalos számok is. Nemzetközi szakértők adatai szerint tavaly több mint egymilliónyian hagyták el Ukrajnát. A legtöbb ukrán – 506,5 ezer – Lengyelországban vállalt munkát, Oroszországot 342,4 ezren választották.

Egyébként az orosz migrációs szolgálat felajánlja a Donyec-medence egykori lakóinak, hogy szerezzenek orosz útlevelet egyszerűsített eljárás alapján. A konfliktus első két évében 300 ezer ukrán szerzett orosz állampolgárságot, s ez a szám nem tartalmazza a Krím lakóit. Az UNIAN itt említi azt a legalább 100 ezerre becsült magyar útlevelet is, amelyre az írás megfogalmazása szerint úgy tettek szert Kárpátalja lakói, hogy nem hagyták el az otthonukat.

A hírügynökség emlékeztet, hogy korábban Andrij Reva szociálpolitikai miniszter közölte, több mint 3,2 millió ukrán dolgozik külföldön folyamatosan. Elmondása szerint 9 millió ukrán vesz részt a szezonális munkaerő-migrációban.

(unian.ua/Kárpátalja)