Ünnepélyes oklevélátadás falusi vendéglátóknak

2018. szeptember 5., 13:08 , 920. szám

Hétfőn, szeptember 3-án Ungváron a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházában került sor a Jó gyakorlat a falusi turizmusban című tanfolyam oklevélátadására. Mint ismeretes, áprilisban a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) közreműködésével tanfolyam indult a zöldturizmusban tevékenykedők számára. A foglalkozások Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán zajlottak hétvégenként.

Mester András, a KMTT megbízott elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és elmondta, régi vágyuk vált azzal valóra, hogy Kárpátalján ismét vendéglátói tanfolyamot indíthattak a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Nyíregyházi Egyetem támogatásával.

– Kárpátalján nem először, de hosszú idő után ismét sikerült turisztikai képzést tartani. A magyarországi támogatással megszervezett képzés nem akkreditált, de ha egy turista belép egy vendégházba, és meglát egy ilyen oklevelet, akkor nyugodt szívvel marad – jegyezte meg.

A rendezvényen részt vett dr. Brenzovics László, Ukrajna Legfelső Tanácsának képviselője, a KMKSZ elnöke, dr. Hanusz Árpád, a Nyíregyházi Egyetem Turizmus és Földrajztudományi Intézetének oktatója, professzor, dr. Szalók Csilla, a Budapesti Gazdasági Egyetem KVIK Turizmus-Vendéglátás Intézetének vezetője, Berki Marianna, az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány igazgatója, Mühl Beáta, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának külgazdasági attaséja, dr. Vass György, Magyarország beregszászi konzulja, Kota György, a Magyar–Ukrán Kereskedelmi Iparkamara ügyvezetője, dr. Tarpai József, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnökségi tagja, Balogh Lívia, a KMKSZ elnökségi tagja, az Ungvári Középszintű Szervezet elnöke, Csizmár Sarolta, a program koordinátora és mások.

Brenzovics László a végzős hallgatókhoz szólva megjegyezte, szimbolikus ez a mai nap, mert épp Beregszászból a Kárpátaljai Magyar Felsőfokú Szakképzési Intézet tanévnyitó ünnepségéről érkezett, ahová idén 101 diák felvételizett, és ahol a legnépszerűbb szak a turisztika.

– Ott egy tanévnyitó, itt pedig egy tanévzáró zajlik. Az, hogy a beregszászi főiskolán ez a legnépszerűbb szak, és itt is közel 70-en vannak, akik felnőtt fejjel képesítést szereztek a vendéglátás terén, azt jelenti, hogy Kárpátalján a turizmus egy olyan ágazata a gazdaságnak, amely minden nehézség ellenére fejlődik, és egyre több embernek, illetve családnak jelent megélhetést – mondta az elnök és megjegyezte, hogy persze, vannak olyan objektív tényezők, mint a keleten zajló háború vagy a nehézkes határátkelés, amelyek rányomják bélyegüket a turizmusra.

– Minden nehézség ellenére az a feladatunk, hogy fejlesszük ezt az ágazatot, hogy a Kárpátaljai magyarság a szülőföldjén tudja megtalálni a számításait. Ezt a célt szolgálta az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program turisztikai pályázata és ez a képzés is – folytatta Brenzovics László, majd tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy a múlt héten megbeszélés zajlott Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumában, és még idén mintegy 1 milliárd forint értékben meghirdetik a turisztikai pályázatot az Egán Ede-program keretében. – Ez azt jelenti, hogy az ágazat a továbbiakban is fejlődni fog – zárta köszöntőjét az elnök.

Mühl Beáta külgazdasági attasé kiemelte, hogy nagy népszerűségnek örvend Kárpátalja felfedezése, és ezért rendkívüli lehetőségek rejlenek a falusi turizmusban, ami pozitív hatást gyakorol a gazdaságra és a társadalomra.

– A vidék természeti, történelmi és kulturális értékeinek bemutatása, a helyben előállított termékek értékesítése, a falusi térségek fejlesztése a helyi közösségek megerősítését is szolgálja – mondta, és méltatta a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács tevékenységét, amely kiváló munkát végzett annak érdekében, hogy a magyaros vendéglátást Kárpátalján is megismerhessék.

A tanfolyam végzőseinek gratulálva Berki Marianna reményét fejezte ki, hogy a vállalkozók a megszerzett információt hasznosítani tudják a jövőben, és felszólította a vendéglátókat, figyeljék a minősítési program meghirdetését, amely a pályázat egyik feltétele lesz.

Dr. Szalók Csilla leszögezte:

– Mivel a lakosság egyre nagyobb része városban él, mindenki örül, ha vidékre utazhat. Egy fiatalok körében végzett felmérés meglepő dolgokat mutatott meg. Kiderült, hogy szinte mindenki üdült már falusi vendégházban, és mindenki visszavágyik oda. A kisvállalkozóknak mindenhez érteniük kell, és mindent a lehető legprofibb módon kell nyújtaniuk. Ahhoz, hogy jó szolgáltatást adjunk, tanulni kell, mert az a dolgunk, hogy kiszolgáljuk az embert, és alkalmazkodjunk a különböző korosztályok igényeihez – emelte ki, és mindenkit arra ösztönzött, mindig a „Hogyan tudunk többet adni, mint más?” kérdésre keressék a választ.

Dr. Hanusz Árpád kiemelte, a falusi turizmus nem csupán jövedelemkiegészítő vállalkozás, de az emberi kapcsolatokat erősítő, a tájegység hagyományait ápoló és közvetítő tevékenység is. Majd megjegyezte, lehet, hogy valakinek ez a tanfolyam egy a sok közül, de reméli, aki elvégezte, az már gyakorlatban kamatoztatta ismereteit, és megtapasztalta, hogy nem volt hiábavaló.

Ezután következett a tanúsítványok átadása annak a 68 vendégfogadónak, akik elvégezték a 160 órás képzési programot, és sikeres szakmai vizsgát tettek.

Rehó Viktória