A beoltatlan gyerekek nem járhatnak óvodába és iskolába

2018. szeptember 13., 16:26 , 922. szám

Az egészségügyi és az oktatási minisztériumok emlékeztetik a helyhatósági szerveket, hogy a beoltatlan gyerekek nem látogathatják az óvodákat és iskolákat – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

„A törvény értelmében az állami oktatási intézményeket csak azok a gyerekek látogathatják, akik megkapták a Megelőző Oltások Naptára szerinti oltásokat, illetve azok a gyerekek, akiknek orvosilag ellenjavallott a vakcinázás (Ukrajna törvénye A lakosság védelméről a fertőző megbetegedésekkel szemben, 15. cikkely)” – írja a két tárca.
Amennyiben a gyermeknek ellenjavallott az oltás, igazolást kell kapnia erről az orvostól, amikor átesik a kötelező profilaktikai felülvizsgálaton. Az ilyen gyerekek esetében az oktatási intézmények látogatásának engedélyezéséről az illetékes kezelési és megelőzési intézmény orvosi bizottsága dönt.
Ilyen feltételek mellett a kollektív immunitás segít megvédeni a halálosan veszélyes megbetegedésekkel szemben azokat a gyerekeket, akik egészségügyi okokból nem olthatók be, mutatnak rá az egészségügyi tárcánál.
Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy idén az év elején kanyarójárvány tört ki Ukrajnában. Az Egészségügyi Minisztérium a történteket a gyerekek alacsony oltottsági szintjével és a kollektív immunitás hiányával magyarázta.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)