Mintegy 170 képviselő 3,5 millió hrivnya lakhatási kompenzációt kapott egy hónapra

2018. szeptember 25., 16:18 , 923. szám

Idén augusztusban 172 parlamenti képviselő, akik közül 21-nek van lakása Kijevben vagy annak környékén, összesen 3,53 millió hrivnya kompenzációban részesült – jelentette a Cseszno Civil Mozgalom és az Ukrajinszka Pravda a Legfelső Tanács szabadon hozzáférhető adatai nyomán.

A törvények értelmében a képviselők abban az esetben jogosultak kompenzációra lakásbérlésért vagy szállodai szobafoglalásért, amennyiben nem rendelkeznek szállással a fővárosban, illetve állandó lakhelybejelentésük Kijev város határától több mint 30 kilométerre szól. A kompenzáció összege 2018 júliusától 20 500 hrivnyát tesz ki személyenként, júniusban pedig 19 500 hrivnya volt.

A cikk 15 olyan képviselőt sorol fel, akik rendelkeznek lakással Kijevben, mégis kompenzációban részesülnek. Ilyen például Sztanyiszlav Berezkin, a Volja Narodu (Népakarat) képviselőcsoport egyéni választókerületből a parlamentbe jutott képviselője, akinek felesége 2013 óta rendelkezik Kijevben egy 247 m2-es lakással, vagy Arkagyij Kornackij, a nagyobbik kormánypárt, a BPP parlamenti képviselője, aki 2007 óta birtokol egy 102 m2-es lakást a fővárosban. Makszim Poljakovnak, a kisebbik kormánypárt, a Narodnij Front (Népi Front) képviselőjének családja mindjárt két lakással is rendelkezik Kijevben: a 227 m2-es lakás a testvére nevén szerepel, az 57 m2-es a feleségéén.

A Cseszno megállapította azt is, hogy további hét képviselő a városhatáron túl, de az attól számított 30 km-es övezeten belül rendelkezik ingatlantulajdonnal. Két honatya a városban és a környékén is birtokol ingatlant.

„Ily módon a költségvetés egy hónap alatt 430 ezer hrivnyát takaríthatna meg a 21 képviselőn” – állapítják meg a civil mozgalomnál.

A képviselők lakhatási kiadásainak a CEDEM által elvégzett elemzéséből kitűnik, hogy amennyiben a honatyák a saját fővárosi otthonaikban élnének, az ukrán költségvetés évente 4,4 millió hrivnyát takaríthatna meg.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)