Támadások az orosz nyelv ellen

2018. szeptember 26., 16:52 , 923. szám

Moratóriumot vezettek be az orosz nyelvű kulturális termékek nyilvános használatára Lemberg (Lviv) megye területén a Lemberg Megyei Tanács képviselői szeptember 18-i határozatukkal. Néhány nappal később Hmelnickijben orosz könyveket égettek.

A Lemberg Megyei Tanács határozatát 57 honatya szavazta meg a 64 fős testületben – jelentette a zik.ua. Hogy meggyőzzék a lakosságot a moratórium indokoltságáról, a megyei tanács felkérte a Lemberg megyei államigazgatási szerveket, hozzanak létre hivatalközi munkacsoportot a közvélemény, a bűnüldöző szervek és a járási közigazgatási szervek bevonásával. A megyei tanács ezenkívül javasolta a helyi önkormányzatoknak, hogy saját hatáskörben is fogadjanak el tiltó határozatokat, amelyek addig maradnának hatályban, míg végérvényesen be nem fejeződik az ukrán területek megszállása.

A Lemberg megyei határozat úgy fogalmaz, a dokumentum célja „a társadalmi feszültség fokozódásának elkerülése és az etnikai gyűlölet szításának megakadályozása, az ukrán információs tér megóvása az agresszor állam hibrid befolyásától, valamint az elhúzódó oroszosítás következményeinek leküzdése, tekintettel a hazafias és veterán társadalmi szervezetek számos folyamodványára”.

A képviselők emellett felhívást készítenek elő Ukrajna Legfelső Tanácsához, kérve, hogy a Rada módosítsa Ukrajna törvényeit, és tiltsa meg „az audiovizuális alkotásoknak az agresszor állam nyelvén történő nyilvános reprodukálását”.

A Jevropejszka Pravda szerint Roman Vascsuk, Kanada ukrajnai nagykövete bírálta a Lemberg Megyei Tanács határozatát.

„Lemberg megye tiltása, ahogyan az meg lett fogalmazva, elfogult, diszkriminatív, és egyszerűen bolondság. Úgy mondom ezt mint az ukrán nyelv diaszpórabeli hordozója és mint következetes harcosa a pozitív cselekvésnek az ukrán nyelvű kulturális termékekért, valamint a sokszínűségért” – írta a Twitteren a nagykövet.

A strana.ua a közösségi oldalakon megjelent híradások nyomán számolt be arról szeptember 22-én, hogy nacionalisták kiraboltak egy könyvesboltot, majd könyvet égettek Hmelnickij központjában. A Fenyiksz helyi nacionalista szervezet által közzétett felvételen látható, amint fiatalok az utcán elégetik az általuk ukrángyűlölőnek tartott és 2015-ben meggyilkolt Oleszj Buzina egyik könyvét.

Andrij Mancsuk az esettel kapcsolatban megjegyzi, nem újdonság, ami történt, hiszen az első nyilvános könyvégetésekre még 2014 márciusában került sor, amikor feldúlták a kommunisták székházait. Akkoriban sokan élvezettel posztolták az ilyen felvételeket. Mára ez a hétköznapok valóságává vált – jegyzi meg Mancsuk.

(ntk)