Honismereti kirándulás

Olvasói levél

2018. szeptember 27., 14:58 , 923. szám

2018. szeptember 23-án egy érdekes, ismeretterjesztő jellegű és szórakoztató kiránduláson vehetett részt egy csoport, amely a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség técsői tagjaiból állt.

Az utazás során felkerestük a Munkács melletti Kendereskén (Konopljivci) található Feszty-kilátót, ahonnan megcsodálhattuk azt a gyönyörű panorámát, amely alapul szolgált Feszty Árpád A magyarok bejövetele című körképének vázlataihoz. A csodálatos panoráma, a friss levegő, az érdekes történelmi előadás Szemák Mihálytól, a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének aktivistájától mély benyomást tett a kirándulócsoport tagjaira.

Majd a munkácsi vasgyár romos épületét tekinthettük meg, amelynek a szelleme visszarepítette a kirándulókat a régmúlt idők mestereinek munkásságába. Az ember szívét büszkeség tölti el, hogy olyan helyen él, ahol olyan tehetséges emberek éltek és dolgoztak, mint Schossel András, aki a vasgyár szobrászaként dolgozott 1874-ig, és munkái a világ számos részén vannak kiállítva.

Utunk Ungvár felé folytatódott, egyenesen a várba, ahol a kiállított tárgyakból megismerhettük az egykori Drugeth család életét. A Drugeth dinasztia tulajdonában 369 évig volt a vár.

Az ungvári vár épületében képtár és kiállítótermek találhatók, ahol betekintést nyerhettünk a kárpátaljai lakosság múltjába és jelenébe. A vár mellett megtekinthetők a skanzen csodálatos régi építményei. Valamint ismereteket szerezhettünk a Bercsényi-korról.

A csoport tagjai élményekben gazdag honismereti kiránduláson vehettek részt, és újabb legendákat és történelmi eseményeket ismerhettek meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően.