Az elitképzést már gyermekkorban el kell kezdeni

MCC tehetséggondozó központ nyílt Beregszászban

2018. szeptember 29., 16:27 , 924. szám

Magyarország legnagyobb multidiszciplináris tehetséggondozó kollégiuma, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) megnyitotta Beregszászban első határon túli központját, ahol a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjának (MCC FIT)keretében 25 tehetséges kárpátaljai magyar felső tagozatos általános iskolás részesül majd magas színvonalú, játékos iskolán túli képzésben. Őket több mint négyszeres túljelentkezés mellett, összetett felvételi eljárás során választották ki társaik közül.

Szeptember 29-én a felvételt nyert 25 gyerek szüleivel, Beregszász város számos ismert közéleti szereplőjével, magyarországi vendégekkel és a sajtó munkatársaival együtt megtöltötte a Bohdan Hmelnickij utcai új oktatási centrum tantermét.

A megjelenteket és a gyerekeket köszöntötte Beke Mihály beregszászi magyar konzul, valamint Váradi Natália, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által létrehozott tehetséggondozó „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány igazgatója.

Szalai Zoltán, az MCC ügyvezető igazgatója köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek beregszászi központjuk létrehozásában, kiemelve Orosz Ildikónak, a Rákóczi-főiskola rektorának, Váradi Natáliának, valamit Beregszász város polgármesteri hivatalának és a magyar konzulátusnak a segítségét. Ugyancsak megköszönte a program létrejöttéhez nyújtott támogatást Novák Katalin államtitkár asszonynak, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Példaértékűnek nevezte, ahogy a kárpátaljai szülők odafigyelnek gyermekeik képzésére.

Az ügyvezető igazgató a sajtónak elmondta, nagyon büszkék arra, hogy az MCC FIT öt magyarországi helyszíne után külhonban először Beregszászban tudnak oktatási centrumot nyitni. Legfőbb céljuk ezzel, hogy olyan általános iskolás korú tehetséges gyerekeknek nyújtsanak pluszképzést, közösséget, lehetőséget, akik úgy érzik, hogy szeretnének a szabadidejükben is többet tanulni, többé válni, éreznek magukban annyi erőt és tehetséget, hogy újabb ismereteket, információt és újabb képességeket szerezzenek. Végezetül hangsúlyozta, bízik abban, hogy a most induló négyéves program végén a fiatal tehetségek az MCC középiskolás és egyetemi programjában is részt vesznek majd.

Fábián Németh Beáta, a Mathias Corvinus Collegium beregszászi régióvezetője lapunknak elmondta, hogy a Kárpátalja minden részéből jelentkezett több mint száz gyerek közül a legjobb huszonötöt egy pszichológusokból és szakemberekből álló gárda kétnapos felvételi eljárás során választotta ki. A felvételi különféle IQ-tesztek mellett szókincsteszt és érzelmi intelligenciát felmérő teszt alapján állított fel a jelentkezők között sorrendet, amelyet anonim módon elemeztek ki Budapesten, kizárva az elfogultság lehetőségét. A régióvezető elmondta még, hogy négyhetente egy szombaton vannak a képzések. A vidékünk különböző régióiból, például Kis- és Nagydob­rony­ból, Beregszászból, Muzsaly­ból, Csongorról, Kaszonyból a képzési programba bekerült gyerekek szüleinek mindez nem kerül pénzébe, a Beregszászba történő utaztatásukat és a napi ellátásukat is vállalja az MCC. Ezenkívül a program gyerekei hetente kétszer részt vesznek majd kifejezetten kommunikációs kompetenciára épülő angol nyelvoktatásban is. A képzés nem az általános iskolát akarja helyettesíteni, hanem egy olyan pluszt szeretnének adni a gyerekeknek, amelyre egyébként már sem pénz, sem energia nem jutna az állami oktatási intézmény keretén belül – hangsúlyozta Fábián Németh Beáta.

A megnyitóünnepségen az MCC részérő jelen volt még Constan­tinovits Milán, a FIT-program szakmai vezetője és Juhász Anikó pályázati igazgató.

A Fiatal Tehetség Program 2015-ben indult, és felmenő rendszerben kíséri végig hatodik osztálytól a középiskoláig a diákok tanulmányait. Magyarországon öt városban (Budapest, Szolnok, Miskolc, Pécs, Veszprém) működik a FIT-program, hatodikként – és első határon túli központként – nyílt meg most a beregszászi. A FIT-programban részt vevő gyerekek olyan ismeretekkel gazdagodhatnak, mint az egészségügyi vagy a környezeti tudatosság, a média vagy a természettudományos kísérletek világa. A gyakorlatközpontú képzéseiken szakavatott, fiatalos szemléletű anyaországi és kárpátaljai oktatók játékos feladatokkal hozzák közelebb az említett témaköröket a tanulókhoz, így a robotépítéstől kezdve a kisfilmek forgatásán át újraélesztési gyakorlatig mindent kipróbálhatnak, megtapasztalhatnak. A programban nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre, egy nagy csapat tagjaiként egymást motiválják majd, így igyekeznek elérni a gyermekek mentális és pszichés kiteljesedését, az egyéni érdeklődési területek felfedezését, valamint a későbbi tudatos pályaválasztást.

Badó Zsolt