Klimkin: Ukrajna kiutasítja a beregszászi konzult, ha Budapest e hét végéig nem hívja vissza

2018. október 2., 09:35

Budapestnek vissza kell hívnia beregszászi konzulját e hét végéig, ellenkező esetben Ukrajna maga utasítja ki őt – jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Facebook közösségi oldalon hétfőn megjelent videoüzenetében, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

„Előadtam az érvelésünket Magyarország külügyminiszterének, ők megsértették a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt, ez száz százalék. […] Javasoltam a magyar miniszternek, hogy hívják vissza ezt a konzult. Ha nem történik meg ezen a héten, jegyzéket küldünk a magyar félnek a kiutasításáról. Ezen a héten” – hangsúlyozta egyebek mellett a külügyminiszter.
Klimkin szerint ugyanakkor az a legfontosabb, hogy az Orosz Föderáció kihasználhatja a lehetőséget az ukrajnai és a kárpátaljai helyzet destabilizálására. Az ukrán külügyek irányítója úgy vélte, fel kell készülni az esetleges provokációkra.
„Oroszország fellépése nem szolgálja a kárpátaljai magyarok érdekeit, természetesen Magyarországéit sem. Mindenekelőtt ezt kell figyelembe venni. Óva intek mindenkit a »lerohanásoktól« – elnézést a nem diplomatikus fogalmazásért –, vagy a kárpátaljai magyarok üldözésétől.
Ellenkezőleg, segítenünk kell magyar közösségünknek, magunkhoz kell ragadnunk a kezdeményezést nagyon következetesen és kezdeményezően. És általában udvariasan, de nagyon keményen fogunk eljárni Magyarországgal” – jelezte Klimkin.
Az ukrán diplomácia vezetője egyben hangsúlyozta, megérett a helyzet a vitára az ukrán állampolgárság feltételeiről. Szerinte ez a vita nem csak a második magyar vagy román útlevéllel rendelkezők számára fontos.
„A kanadai Edmontonban jártam néhány héttel ezelőtt. Nem egy, nem öt, nem tíz, hanem több tucat kanadai állampolgársággal rendelkező ukrán szeretne segíteni és itt dolgozni. De nem tudnak az állampolgársági problémák miatt” – mondta el többek közt Pavlo Klimkin.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)