Kevesebb jut jövőre szubvencióra

2018. október 6., 20:34 , 925. szám

Az államadósság törlesztésével kapcsolatos kifizetések 2019-ben korlátozzák az államháztartás lehetőségeit a társadalmi-gazdasági kiadások folyósítása terén – jelentette ki Valerij Packan, a Számvevőszék elnöke, akit az UNIAN hírügynökség idéz a hivatal sajtószolgálata nyomán.

A Számvevőszék elnöke jelezte, hogy a 2019. évi költségvetés tervezetével kapcsolatos megállapításaikat és javaslataikat továbbították a Legfelső Tanácsnak.

„A központi költségvetés bevételeinek több mint 40%-át kell majd kifizetni az államadósság visszafizetésére és kezelésére, ami csökkenti a büdzsé lehetőségeit a társadalmi és gazdasági kiadások finanszírozása terén. Vagyis kevesebb jut a nyugdíjak, bérek és szociális kiadások emelésére, valamint utak, új iskolák, kórházak, óvodák építésére és általában az infrastruktúra fejlesztésére” – jelentette ki Packan.

A Számvevőszék elnöke úgy látja, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében nincs leosztva a helyi költségvetések számára 13 különféle szubvenció, összességében 13 milliárd hrivnya összegben, többek között az Új ukrán iskolára, a magas színvonalú, modern és megfizethető általános középfokú oktatás biztosítására, a szakképzési intézmények anyagi és műszaki bázisának korszerűsítésére és megújítására, az egyesült területi közösségek infrastruktúrájának kialakítására.

Packan hozzátette, miközben várhatóan nő majd a földgáz lakossági fogyasztói ára és bővül a szubvencióra jogosultak köre, 2019-re a központi költségvetés 15,9 milliárd hrivnyával, azaz 21,2%-kal kevesebbet irányoz elő ezekre a kiadásokra a helyi büdzsék számára, mint idén.

„Ezek az adatok a lakástámogatásban részesülő családok számának csökkenését jelzik” – mutatott rá a számvevőszék elnöke.

Az UNIAN emlékeztet, október elején Volodimir Hrojszman miniszterelnök jelezte, hogy Ukrajnának 2019-ben 15 milliárd dollárt kell kifizetnie a külföldi adósságok után.

(unian.ua/Kárpátalja)