Nem igaz, hogy felmondanak a Mirotvorec listáján szereplő kárpátaljai magyarok

2018. október 16., 21:37 , 926. szám

A mukachevo.net portál kürtölte világgá minap a hírt, hogy a nacionalista Mirotvorec (Béketeremtő) weboldalán közzétett, az állítólag kettős állampolgárságú kárpátaljai tisztviselők neveit és adatait tartalmazó listán szereplők közül néhányan felmondtak munkahelyükön. Forrásaink cáfolják a híreket.

A portál egyebek mellett azt írta, hogy magyar útlevele miatt kérvényezte elbocsátását Márku Sándor, a Mezővári Középiskola igazgatója. „A képviselői mandátumról való lemondás egyelőre nem vetődött fel” – írta a mukachevo.net emlékeztetve, hogy Márku a Beregszászi Járási Tanács képviselője.

A cikk szerint ugyancsak kérvényezte elbocsátását Curi Zsanna, a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció Szociális Főosztálya Készpénzkifizetési és Kárpótlási Osztályának vezető szakembere, valamint Ruszin Elvira, ugyanezen hivatal gazdaságfejlesztési és kereskedelmi osztályának vezető szakembere.

Hasonló kérvény megírását fontolgatja Jakab Béla, a Mezőgecsei Általános Iskola igazgatója, aki egyben képviselő is – állította a híradás.

A mukachevo.net ezenkívül felidézte, hogy a Beregszászi Járási Tanács előző ülésén lemondott képviselői mandátumáról Berki Károly. A portál tudni vélte, hogy a képviselő magyar állampolgársága miatt távozott, bár kérvényében személyes okokra hivatkozott.

Érdeklődésünkre ugyanakkor Márku Sándor tagadta, hogy magyar állampolgársága miatt távozott volna tisztéből. Közölte, sem a kollégái körében, sem a járási tanügyi főosztályon nem volt titok, hogy le kíván mondani. Elmondása szerint nyár eleje óta fontolgatta a távozását, amit még szeptember közepén bejelentett a tanügyi főosztályon. Ekkor állapodtak meg abban, hogy a távozását október 1-jétől teszik hivatalossá.

Nem felel meg a valóságnak az sem, hogy Curi Zsannának vagy Ruszin Elvirának, a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció munkatársainak kettős állampolgárságuk miatt kellett volna távozni beosztásukból. Lapunknak a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztrációnál megerősítették, hogy senkit nem bocsátottak el amiatt, mert neve minap felkerült a Mirotvorec listájára. Szombaton, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Választmányának ungvári ülésén Hennagyij Moszkal kormányzó is jelezte, hogy egyetlen köztisztviselővel szemben sem jártak el ez ügyben.

A KMKSZ központi irodájában ugyanakkor tagadták a mukachevo.net értesülését, hogy Berki Károly, aki a magyar érdekvédelmi szervezet képviseletében volt tagja a Beregszászi Járási Tanácsnak, azért mondott volna le mandátumáról, mert magyar állampolgár. Darcsi Karolina, a szövetség politikai és kommunikációs titkára rámutatott: a hatályos jogszabályok értelmében azoknak az önkormányzati képviselőknek sem kell lemondaniuk mandátumukról, akikről esetleg bebizonyosodik, hogy az ukrán mellett magyar állampolgársággal is rendelkeznek.

(szcs)