Munkácsi kerületi Háló-találkozó

Olvasói levél

2018. október 17., 09:17 , 926. szám

A Kárpátaljai Háló Egyesület 2018-as őszi tevékenysége a munkácsi kerületi Háló-találkozóval vette kezdetét, amely október 6-án került megrendezésre a Munkácsi Szent István Líceumban.

A találkozó témája a családhoz kapcsolódott, valamint a benne betöltött szerepünket és jelentőségét vázolta: „Boldoggá tesz vagy összetör. Emberi kapcsolataink”. Előadónk Popovicsné Palojtay Márta volt, a Család és Élet Kárpátalján civil szervezet elnöke, aki olyan nőkkel foglalkozik, akik abortuszon, vetélésen vagy egyéb családon belüli válságokon mentek keresztül. Mentálhigiéné végzettséggel rendelkezik, és mint tapasztalt anya, feleség és specialista állt rendelkezésünkre ebben a mindenkinek fontos és jelentős témában. 

Előadásában kiemelte azokat a fő szempontokat, amelyek hatással vannak az életünkre, egymással való kapcsolatainkra. Legfőképp a magunkkal való belső viszony szabályozza és irányítja az életünket, és ha magunkkal nem élünk békében, akkor ez a harmóniamentes lét határozza meg az egész életünket. Minden egyes ember bizonyos tévhitekkel veszi körül magát, amelyek távol tartják őt a boldog és kiegyensúlyozott élettől. Ilyenek többek között az olyan tévhitek, mint pl.: ahhoz, hogy én boldog lehessek, meg kell, hogy feleljek másoknak, a szüleimnek, a körülöttem élő embereknek. Az ilyen téveszmék már kiskorunktól kezdve bennünk vannak, de nincs semmi alapjuk. 

Nyilvánvaló, hogy az ilyen tévhitektől való szabadulás és gyógyulás egy hosszú és olykor fájdalmas folyamat, de a legelső lépés az, hogy felismerjük a magunknak bebeszélt képzelgéseket, és megpróbáljuk őket felülírni.
A másik nagyon fontos dolog, melyet Márta hangsúlyozott, ez a párunkkal/ szüleinkkel való kapcsolat, amelynek vannak kártevői és segítői, mint ahogyan a témából ered: boldoggá tesz vagy összetör. Itt fontos megjegyezni a rugalmasság nagy szerepét egy-egy kapcsolatban mindkét fél részéről, amely már a pici, apró problémák megbeszélésénél segít, így kerülve el a további komoly, sokszor már elveszettnek tűnő helyzeteket.

Egy kapcsolatban mindkét fél egyenrangú, nem lenne szabad úgy élni, hogy az egyik tud boldogan és nyugalomban élni, miközben a másik csak szenved. Egyformák vagyunk saját hibáinkkal és szokásainkkal, de ezzel tudjuk a másikat kiegészíteni. 

A kiscsoportos beszélgetés és az ebéd után Hajlik Katalin mint házigazda és szervező Palojtay Mártával együtt megpróbálta „felrázni” a társaságot, és mivel rengeteg új arccal is találkoztunk, szükség volt az ismerkedésre is.

A délután folyamán a munkácsi római katolikus közösség Szent Mónika-imacsoportja, azaz az édesanyák imacsoportja mutatkozott be. A résztvevők meséltek a megalakulás időszakáról, és buzdítottak minket is hasonló imacsoport megalakítására is a többi vidéken (Beregszász, Tiszaújlak környéke).

A találkozó püspöki misével zárult, amely előtt mindenki egy kis lapra felírta a gyermeke, unokája, esetleg rokon gyermeke nevét, akikért imádkoztunk a misén. Mindenki számára tartalmas és lelkiekben gazdag volt ez a nap, melynek folytatása november 23–25-én lesz ugyanilyen lélekkel Nagyszőlősön, ahol az év végi utolsó programunk – lelkigyakorlatunk – kerül megrendezésre.

Kovalszkij Olga, a Kárpátaljai Háló Egyesület
irodavezetője és programszervezője