A járművek sebességének méréséről

2018. október 20., 10:22 , 926. szám

„Kérem, írja meg, mit érdemes tudni azzal kapcsolatban, hogy újra mérik a járművek sebességét az utakon?”

– Valóban, Ukrajnában 2018. október 8. óta újra mérik az utakon a járművek sebességét a gyors­hajtók kiszűrése végett. A hírek szerint a sebességmérésre az újonnan beszerzett TruCam típusú radarokat alkalmazza a rendőrség, illetve a hitelesítésüket követően a régebbi, a használatból még 2016 tájékán kivont Vizir kamerákat is bevethetik majd.

Ami a TruCam műszaki adatait illeti, jó tudni, hogy a készülék legfeljebb 100 méter távolságból képes jó minőségű felvételt készíteni a bemért jármű rendszámtáblájáról. A készülék működését befolyásolhatja a köd és a csapadék, ezért alkalmazása rossz időjárási viszonyok között nem javasolt, ellenkező esetben kétségbe vonható a mérési eredmények hitelessége.

Azt sem árt megjegyezni, hogy a közlekedési szabályok megsértésének rögzítésére szolgáló eszközök csak olyan útszakaszokon helyezhetők ki, ahol jelzőtáblák (kamera ábrája csúcsával felfelé néző piros háromszögben) figyelmeztetnek erre. Amennyiben a megengedett sebesség betartását a rendőrségi járőr ellenőrzi, járművükön kötelező bekapcsolni a kék villogó fényt. A felsorolt intézkedések ugyan nem mindig teszik lehetővé, hogy a járművezető időben lassítson, ám amennyiben a hatóságok nem tesznek eleget a szabálysértés rögzítésére vonatkozó előírásoknak, utóbb lehetőség van arra, hogy a polgár a siker reményében fellebbezzen a bírság kiszabása, illetve a büntetőpontok ellen.

hk