Potápi: A magyar iskola Kárpátalján továbbra is egyet fog jelenteni a minőségi oktatással

2018. október 26., 14:16

A magyar kormány kiemelten támogat minden olyan beruházást, amely a kárpátaljai magyar oktatási hálózat megmaradását, épülését és erősödését szolgálja, hogy a magyar iskola Kárpátalján továbbra is egyet jelentsen a minőségi oktatással – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Munkácson.

A Munkácsi Szent István Líceum magyar kormánytámogatással épült új kollégiumának ünnepélyes átadásán mondott köszöntőjében Potápi Árpád János – a Mindennek rendelt ideje van bibliai igét idézve – hangsúlyozta „amikor a kárpátaljai magyarság legalapvetőbb jogai kérdőjeleződnek meg, akkor nem a hallgatásnak, hanem a szólásnak van az ideje (...) elvárjuk az ukrán hatóságoktól az itt élő magyarok biztonságának garantálását”. Kiemelte: elvárják a magyar közösség jogainak tiszteletben tartását, amelyek garantálják az anyanyelven való oktatás lehetőségét a bölcsődétől a felsőoktatásig.

Az államtitkár kifejtette: a kormány kiemelten támogatja mindazoknak a beruházásoknak a megvalósítását, amelyekkel a kárpátaljai magyar oktatási hálózat megmaradni, épülni és erősödni tud. „Nem csupán a szükséges feltételeket biztosítjuk a közösség számára, hanem a legkorszerűbb eszközökkel, a rendelkezésünkre álló legmodernebb felszerelésékkel segítjük azt, hogy a magyar iskola Kárpátalján továbbra is egyet jelentsen a minőségi oktatással” – fogalmazott.

Potápi Árpád János rámutatott, az új kollégium nemcsak egy épület, hanem egy kis magyar sziget, ahol a jövő nemzedék a legjobb körülmények között, az anyanyelv biztonságos környezetében, keresztény szellemiségben tanulhat és nevelkedhet. Megjegyezve, hogy „minden magyar szigetet meg fogunk tartani”, kijelentette: a kárpátaljai magyarság nincs egyedül, számíthat Magyarország, az egész magyar társadalom, a magyar kormány támogatására és segítségére. „Ezzel a kollégiummal a magyarság ma azt üzeni, hogy nem enged a támadásoknak, nem enged a megfélemlítéseknek. A magyarság egy olyan közösség, amely következetesen kiáll minden körülmények között értékeiért” – jelentette ki az államtitkár.

Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke hangsúlyozta: mind Kárpátalja, mind az egyházmegye soha nem tapasztalt és látott szeretetet kapott az anyaországtól az elmúlt 29 évben, beleértve a rengeteg humanitárius segélyt, ami a nagy árvizek idején, így a 20 éve, 1998 novemberében történt természeti csapás után érkezett a régióba. Külön köszönetet mondott a római katolikus plébániák, óvodák, a tíz árvaház, gyermekotthon, a három gyermekrehabilitációs központ támogatásáért. Hozzátette, ennek a támogatásnak a legújabb állomása a római katolikus egyház által működtetett Szent István Líceum Szent Imre kollégiumának felépítése és átadása. Ennek köszönhetően 60 diák kap elhelyezést a sikeres tanulásukat segítő körülmények között – mondta Majnek Antal.

(MTI)