A 100 legmódosabb ukrán gyorsabban gazdagszik, mint ahogyan nő az ország GDP-je

2018. október 27., 18:34

A tavalyi 33%-ról 43%-ra növelte összesített vagyona növekedésének gyorsaságát a 100 leggazdagabb ukrán – jelentette az UNIAN hírügynökség a Novoje Vremja összeállítása alapján.

A kiadvány által évente megnevezett 100 leggazdagabb honfitársunknál 37,5 milliárd dollárnyi vagyon összpontosul. Más szóval, csupán ők százan képesek lennének egyszerre törleszteni Ukrajna teljes államadósságának a felét.

„A hazai milliárdosoknak és milliomosoknak segített még gazdagabbakká válniuk a világ nyersanyagpiacain kialakult kedvező helyzet, ami a kohászati és vasérctermékek fogyasztásában is megmutatkozik. Ukrajnában a nyersanyag a minden: a Top 100-as rangsort vezető tíz személy közül hét alacsony hozzáadott értéket képviselő termékeket előállító aktívumok felett rendelkezik” – derül ki a tájékoztatásból.

A piaci konjunktúrát legjobban Rinat Ahmetov használta ki, aki változatlanul a leggazdagabb ukrán. A fémek iránti kereslet növekedésének köszönhetően vagyona mindjárt 76%-kal nőtt. Abszolút számokban kifejezve ez annyit tesz, hogy az SCM tulajdonosa egyetlen év leforgása alatt 5,3 milliárd dollárral gazdagodott.

Idén hét új szereplő tűnt fel a Top 100-as rangsorban. Közülük az a Volodimir Halanternik a leggazdagabb, aki egy sor építési vállalat mellett a híres Privoz piacot, illetve az Arkadia City üdülőövezetet is birtokolja. Az újonc 155 millió dollárral mindjárt a 30. helyet szerezte meg a rangsorban. Ugyancsak a Top 100 újoncai között találjuk Vjacseszlav Klimovot és Volodimir Poperesnyukot, a Nova Posta, az ország legnagyobb nem állami postai szolgáltatójának tulajdonosait.

(unian.ua/Kárpátalja)