Influenza: van oltóanyag, de csak pénzért

2018. október 27., 19:29 , 927. szám

Októberben kezdetét veszi az influenzaidény, s ezzel együtt a betegség elleni védőoltás beadásának ideje is elérkezik. Ukrajnában azonban egyelőre csak a vírus érkezése a biztos, minden egyéb a polgár anyagi lehetőségein és kitartásán múlik.

Aki korainak tartja, hogy már októberben foglalkozunk a témával, vegye figyelembe, hogy az influenzavírus elleni védettség kialakulásához 21 napnak kell eltelnie a vakcina beadásától számítva. Amennyiben tehát valaki e sorokat olvasva oltatja be magát, legkorábban november második felére válik immunissá a betegséggel szemben.

Ma már mifelénk is széles körben ismert az influenza elleni védőoltás haszna, különösen, ami a krónikus betegeket és az egyéb kockázati csoportokhoz tartozókat illeti. A beoltottak száma ennek ellenére rendre igen alacsony az országban, az elmúlt három évben nem haladta meg a lakosság 0,5%-át. Hogy idén sem lesznek sokkal többen a beoltottak, az igen valószínűnek tűnik annak fényében, hogy – egyfelől – az Ukrajinszka Pravda adatai szerint mostanáig mindössze 350 ezer adag vakcinát hoztak be az országba, másfelől, az influenza elleni oltás nem ingyenes.

Sajtójelentések szerint a jól menő vállalatok már ráébredtek, hogy mekkora veszteséggel járhat, ha munkatársaik napokra kidőlnek a sorból az influenza miatt, ezért maguk szerzik be a szükséges oltóanyagot. Ezek a cégek azonban egyelőre a cseppet jelentik a tengerben. Az Egészségügyi Minisztérium a gazdasági szereplők mellett az önkormányzatoknak és állami intézményeknek is azt ajánlja, hogy szerezzék be dolgozóiknak az oltóanyagot, ez azonban a gazdasági helyzetre való tekintettel kevéssé tűnik kivitelezhetőnek. Arról sem jelent meg még információ, hogy maga a tárca tervezi-e, hogy a rászorulók, vagy legalább bizonyos csoportjaik számára központilag és ingyenesen, esetleg kedvezményes áron biztosítja a vakcinát. Egyébként a tárca ugyancsak ajánlja az oltást az egészségügyi dolgozóknak, a pedagógusoknak, az öt év alatti gyermekeknek, a várandós nőknek, a 60 év felettieknek, a krónikus betegségekben szenvedőknek, valamint mindazoknak, akik munkahelyükön nagyszámú emberrel érintkeznek.

Az UNIAN szerint pillanatnyilag kétféle engedélyezett oltóanyag kapható az országban: a francia gyártmányú Vaxigrip Tetra, valamint a dél-koreai GC Flu, de egy harmadik készítmény engedélyezése is folyamatban van. Az Egészségügyi Minisztérium szerint az engedélyezett vakcinák megbízhatók, közölte a hírügynökség a tárcára hivatkozva. A megbízhatóság mellett az ár sem mellékes. Egy adag oltóanyag mintegy 200–350 hrivnyába kerül, ami egy háromfős család esetében 600–1050 hrivnya kiadást jelent. Ezt távolról sem mindenki engedheti meg magának. Igaz, az influenza kikúrálása utóbb ennél általában lényegesen többe kerül.

A vakcina beszerzésére és beadására több lehetőség is kínálkozik. Az előzetes információk alapján javasolható, hogy aki rászánja magát az oltásra, mindenekelőtt keresse fel háziorvosát, aki kivizsgálja, s megállapítja, hogy célszerűnek tartja-e az influenza elleni vakcina beadását. Az orvosunktól informálódhatunk arról is, hogy rendelkeznek-e helyben államilag beszerzett vakcinával, illetve – adott esetben – hol, melyik egészségügyi intézményben adják be azt ingyenesen.

Amennyiben helyben rendelkezésre áll oltóanyag, a páciensnek csupán a vakcina árát kell megfizetnie, az oltást az orvos ingyen végezheti el. Ha nincs oltóanyag, a vakcinát a patikában kell beszerezni. Ilyenkor azonban tanácsos receptet kérni az oltást végző orvostól, hogy bizonyosan a megfelelő készítményt vásároljuk meg. Az orvos ugyanis megtagadhatja az általa nem ismert, vagy nem javasolt vakcina beadását.

Mód van arra is, hogy az oltást valamelyik magánklinikán adassuk be. Ekkor azonban a vakcina ára mellett az oltás előtti kivizsgálásnak, illetve magának az oltásnak a költségeit is meg kell fizetnünk. Számítani kell arra is, hogy a patikákban, illetve a magánrendelőkben az oltóanyag ára a fentebb jelzettnél magasabb lehet.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a patikákban speciális hűtőkben tárolt oltóanyagokat ajánlatos a vásárlást követően, egészen a beadásig a megadott hőmérsékleten tartani és szállítani, például egy hűtőtáska alkalmas lehet erre. Ugyancsak ajánlott, hogy az orvos a vásárlást követően minél előbb beadja a készítményt a páciensnek.

(ntk)