Klimkin üdvözölte Magyarország döntését a „kárpátaljai biztosról”

2018. október 31., 09:00

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter megelégedésének adott hangot annak kapcsán, hogy Magyarország lemondott a kárpátaljai miniszteri biztos „botrányos” elnevezéséről – jelentette az Ukrajinszka Pravda (UP) a külügyi tárca irányítójának október 30-i Twitter-üzenete nyomán.

„Magyarország megváltoztatta biztosa elnevezését. Remélem, most tényleg együttműködhetünk, és kormányaink együtt szinkronban fogják segíteni az ukrán és a magyar közösségeket” – írta a külügyminiszter.

„Egyébként Szijjártó Péter (magyar külügyminiszter – UP) ma lett negyvenéves. Jó, amikor az ünnepnapok kellemes híreket hoznak mindenkinek” – tette hozzá Klimkin.

Kedden a Jevropejszka Pravda (JP) adta hírül elsőként, hogy Magyarország módosította a Kárpátalja fejlesztéséért felelős miniszteri biztosi tisztség elnevezését, amely Ukrajnában „kemény ellenállást váltott ki”, s amelynek megváltoztatására Budapest már korábban ígéretet tett. A Magyar Közlönyben hétfőn megjelent rendelet szerint Grezsa István tisztségének új elnevezése Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja (Закарпатська область) együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos.

A JP megjegyzi, hogy Magyarország ezzel gyakorlatilag visszatért a tisztség korábbi, 2018 tavaszáig érvényes elnevezéséhez, kibővítve a biztos hatáskörét a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásával.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)