Elkeserítő előrejelzés az ukránok várható élettartamáról

2018. november 3., 07:49 , 929. szám

Ukrajnában a születéskor várható élettartam alakulásának tekintetében 2040-ig lassú növekedésre lehet számítani ugyan, ennek üteme és mértéke azonban elmarad majd attól, amit a világ más országaiban jósolnak a szakemberek – írja az UNIAN hírügynökség a Novoje Vremja folyóirat összeállítása nyomán.

A Washingtoni Egyetem szakértőinek a The Lancet folyóiratban közzétett előrejelzése szerint világszerte folytatódni fog a várható élettartam növekedésének tendenciája. A hosszú élet fő akadályának a kutatók az elhízást, a dohányzást, az alkoholfogyasztást és a légszennyezést tekintik. A cikk szerzői emellett arra számítanak, hogy növekedni fog a közlekedési és egyéb balesetek okozta sérülések következtében bekövetkező idő előtti halálesetek száma. Lassítani fogják a várható élettartam növekedését az olyan gyakori betegségek, mint a diabétesz, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a vesebetegség és a tüdőrák.

Mindezt figyelembe véve 2040-re Spanyolországban lesz majd a leghosszabb az emberi élet a Földön. Az előrejelzés szerint a várható átlagos élettartam az ibériai országban ekkor 85,8 év lesz. A jelenlegi világelső Japán a második helyre szorul polgárainak 85,7 éves várható átlagos élettartamával. Ugyanakkor az ukránok várható átlagos élettartama ekkor mindössze 74,5 év lesz, ami csekély előrelépés a jelenlegi 72 évhez képest. Ráadásul a növekedés ellenére Ukrajna a jelenlegi 109.-ről a 127. helyre esik vissza világviszonylatban, miután a világ más részein gyorsabban nő majd a várható átlagos élettartam. Országunk előreláthatóan nem sokkal előzi majd meg Lesothót, az e tekintetben sereghajtó afrikai királyságot.

(unian.ua/Kárpátalja)