Kollégiumi épületet avattak Munkácson

2018. november 4., 13:01 , 928. szám

A Munkácsi Szent István Líceum újonnan épült kollégiumát csütörtökön avatták fel. A magyar kormány támogatásával elkészült épületet Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át. Az ünnepségen jelen volt Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, a Legfelső Tanács képviselője.

– Előbb csináld azt, ami szükséges, utána azt, ami lehetséges, és máris azt fogod csinálni, ami lehetetlen! – kezdte avatóbeszédét Assisi Szent Ferenc gondolatával az államtitkár, és a „Mindennek rendelt ideje van” bibliai igét idézve elmondta: – Amikor a kárpátaljai magyarság legalapvetőbb jogait kérdőjelezik meg, nem a hallgatásnak, hanem a szólásnak van ideje! Elvárjuk az ukrán államtól az itt élő magyar közösség tiszteletben tartását, s hogy garantálják az anyanyelven való oktatás lehetőségét a bölcsődétől a felsőoktatásig. Elvárjuk az ukrán hatóságoktól az itt élő magyarság biztonságának teljes garantálását. Amikor a magyar oktatási intézményeket a rombolás fenyegeti, akkor van itt az építés ideje – hangsúlyozta Potápi Árpád János, és ismételten kifejtette, hogy a magyar kormány kiemelten támogatja mindazoknak a beruházásoknak a megvalósítását, melyekkel a kárpátaljai magyar oktatási hálózat megmaradni, épülni és erősödni tud.

– Nem csupán a szükséges feltételeket biztosítjuk, hanem a legkorszerűbb eszközökkel, a rendelkezésünkre álló legmodernebb felszerelésekkel segítjük azt, hogy a magyar iskola Kárpátalján továbbra is egyet jelentsen a minőségi oktatással – hangsúlyozta az anyaországi politikus. – Az átadott kollégium nemcsak egy épület, hanem egy kis magyar sziget, ahol a jövő nemzedék a legjobb körülmények között, az anyanyelv biztonságos környezetében, keresztény szellemiségben tanulhat és nevelkedhet. Minden magyar szigetet meg fogunk tartani! – mondta Potápi Árpád János, és biztosította a kárpátaljai magyarságot, hogy számíthatnak a magyar kormány és az egész magyar társadalom támogatására.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke köszöntőjében elmondta, reméli, eljön az az idő, amikor az ukrán állam ismét támogatni fogja a nemzeti kisebbségeket. Mint ismeretes, a líceum megalakulásakor a város hozzájárult az intézmény fenntartásához, s az állam korábban vállalta a kötelező tantárgyak oktatásának a finanszírozását is.

Majnek Jenő Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke köszönetet mondott a magyar államnak a sokoldalú támogatásért.

– Az elmúlt 29 évben mind Kárpátalja, mind az egyházmegye soha nem tapasztalt és látott szeretetet kapott az anyaországtól – emelte ki, és külön megköszönte a római katolikus plébániák, óvodák, a tíz árvaház, gyermekotthon, a három gyermekrehabilitációs központ támogatását. – Ennek a támogatásnak a legújabb állomása a római katolikus egyház által működtetett Szent István Líceum Szent Imre Kollégiumának felépítése, ahol 60 diák kap elhelyezést a sikeres tanulásukat segítő körülmények között – mondta a püspök.

A szalag átvágását követően Majnek Jenő Antal felszentelte a kollégiumot, melynek alapkövét 2016-ban tették le, s két év alatt a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával fel is épült. A négyágyas szobákba beköltöző gyerekek kényelmét szolgálják a tanuláshoz szükséges berendezésekkel felszerelt közösségi terek, a tornaterem, a konyha és a tanulószobák is.

rv