Munkácson épül meg az új kárpátaljai repülőtér

2018. november 14., 09:19 , 931. szám

A Munkácson megépülő új repülőtér lesz Kárpátalja fő repülőtere, arra az időre pedig, amíg a kivitelezés befejeződik, még ez év végéig felújítják az ungvári légikikötőt – jelentette be Volodimir Omeljan infrastrukturális miniszter, akit a Zakarpattya Online idéz.

„Az egész régiót tanulmányoztuk, s a Munkács repülőteret választottuk, mint a legsikeresebbet e régió számára… Hiszem, hogy megtaláljuk a finanszírozási forrásokat az új munkácsi repülőtér megépítésére már 2019–2020-ban” – közölte Omeljan a tárcának a miniszter és az EASA (Európai Repülésbiztonsági Ügynökség) képviselőinek november 13-i megbeszélése után kiadott sajtóközleménye szerint.

Omeljan hozzátette, fontos néhány évre, a munkácsi reptér megépüléséig ideiglenes légikikötőt biztosítani a térségnek. Az Infrastrukturális Minisztérium közölte, az EASA által végzett, az ungvári repülőtér teljes értékű működésének felújításához nélkülözhetetlen auditálás a végső szakaszához érkezett, s pozitív eredménye lehetővé teszi, hogy még az év vége előtt meginduljanak a rendszeres járatok Kijev és Ungvár között.

A Zakarpattya Online emlékeztet, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség minősítésére azért van szükség Ungváron, mert a repülőgépek a város repülőterén való le- és felszálláskor a szlovák légteret is igénybe veszik.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)