Nem változik jelentős mértékben a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács összetétele

2018. november 17., 22:46 , 930. szám

A következő négy évben is hasonló lesz a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) összetétele, mint az utóbbi négy évben, a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás nevű lista ugyanis hathetedes többséget szerzett a november 4-i kisebbségi önkormányzati választáson a végleges eredmények szerint.

Az MNT a Szerbiában élő magyarok országos kisebbségi önkormányzati szerve. A délvidéki magyarság ezen a testületen keresztül valósíthatja meg a kulturális autonómiához való jogát, a testület jogköre a művelődés, a tájékoztatás, a nyelvhasználat és az oktatás területére terjed ki.

A köztársasági választási bizottság (RIK) múlt csütörtökön késő este tette közzé a honlapján a végleges eredményeket. Ezek alapján a 35 tagú MNT-be a Magyar Összefogás 30 tagot delegálhat, míg a másik induló lista – amely a Magyar Mozgalom – Zsoldos Ferenc nevet viseli – öt képviselőt delegálhat a vajdasági magyarság kisebbségi önkormányzati testületébe.

Az MNT-t várhatóan a következő négy évben is Hajnal Jenő vezeti majd.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint Szerbiában 254 ezer magyar él, de az utóbbi néhány évben tapasztalt nagymértékű elvándorlás miatt szakértők úgy vélik, hogy ennél már jóval kevesebben, valamivel több mint 200 ezren élnek a nyugat-balkáni országban.

(MTI/Kárpátalja)