A hagyomány viselhető

2018. november 18., 13:33 , 930. szám

Beregi szőttesmotívumokkal díszített egyedi ruhakollekció darabjait mutatták be Csapon. A Hrivnák Tünde Pro Urbe díjas alkotó által készített csodás ruhaköltemények már bejárták az Egyesült Államokat is. A stilizált ruhakollekció november 9-én a Kárpátaljai Magyar Népfőiskola szervezésében újra vidékünkre érkezett. A divatbemutató alkalmával  Perl János fotóművész Kárpátaljáról készült kiállítása is látható volt.

A divatbemutató elején Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, hogy az esemény által a beregi szőttes újjászületését ünnepelik. „Azt mondják, hogy a hagyományt nincs szükség ápolni és őrizni sem, hanem azt meg kell élni és továbbadni a jövő generáció számára. Azt gondolom, hogy a beregi szőttest új formába öltve ezt mi sikeresen megtettük. Így a hagyomány nemcsak megélhetővé, de viselhetővé is vált” – fogalmazott az elnök. Elmondta, hogy hamarosan szeretnék a kollekciót egy színházi előadás keretében is bemutatni. Vidnyánszky Attila rendezőtől pedig ígéretet kaptak arra, hogy hamarosan elkészül majd a darab.

Barta József, a KMKSZ alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese megnyitotta a Kárpátalja kincsei című kiállítást. Köszöntőjében arról beszélt, hogyha Kárpátalja kincseire gondol, akkor három dolog jut eszébe. Elsősorban a kárpátaljai vidék, másodszor a történelmi, építészeti kincsek, harmadszor pedig maguk a kárpátaljai emberek. Szerinte a kárpátaljai emberek különlegesek, és másabbak, mint a többiek, akiket még Ukrajnában sem igazán értenek meg. Különlegességük a sokféle színes hagyománynak és kulturális kincsnek köszönhető. „A kárpátaljaiak nem szeretnék elveszíteni sokszínű értékeiket, meg akarnak maradni a nemzeti hagyományaik és kultúrájuk mellett. Ebből nem engednek” – fogalmazott Barta József.

A köszöntéseket követően kezdetét vette a divatbemutató, melyen Hrivnák Tünde BY ME Treasure nevezetű, beregi szőttessel díszített munkáit lehetett megcsodálni a modelleken. Az eredeti kárpátaljai kézimunkával ellátott ruhakollekció nemcsak felnőttek, de már gyermekek számára is elérhetővé vált.

Az est színvonalát a Sodró népzenei együttes előadása emelte, amely Kárpátaljára jellemző muzsikával, tánccal és viseletekkel színesítette a műsort. A rendezvény végén Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, a helyszín házigazdája mondott pohárköszöntőt.

A program a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg. A divatbemutató helyszínét a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezetének székháza biztosította.

VE