Külhoni területeken is megkezdi működését a Falugazdász hálózat

2018. november 20., 11:27 , 930. szám

A külhoni magyar területeken is megkezdi működését a Falugazdász hálózat – jelentette be Jakab István, az Országgyűlése alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke a felvidéki Révkomáromban, a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) ülésén múlt csütörtökön.

A MAGOSZ szervezésében és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével létrehozott KEF feladata a Kárpát-medencében dolgozó magyar gazdák munkájának segítése, európai uniós versenyre való felkészítése, érdekegyeztetésük koordinálása, valamint az is, hogy erősítsék a visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) gazdasági együttműködését, illetve a szervezet ülésein lehetőséget biztosítsanak a szakmai tapasztalatcserére.

Jakab István az MTI-nek elmondta: az anyaországi és a külhoni magyar területek szakmai szervezeteit tömörítő fórumnak, amely évente legalább kétszer ülésezik, az a célja, hogy a meglévő szakmai tudás, illetve kapcsolatrendszer kihasználásával javítsa a határon túli magyar gazdák versenyképességét, és ellássa képviseletüket Brüsszelben is.

A MAGOSZ elnöke a fórum kiemelt témái közé sorolta a Magyarok Kenyere programot, az új európai uniós költségvetésre való felkészülést, és az anyaországban 650 taggal működő Falugazdász hálózat külhoni magyar területeken történő létrehozását is. Létrejött és 107 taggal az idén megkezdi a működését a Falugazdász hálózat a külhoni magyar területeken is, közülük tizenöten a Felvidéken fognak tevékenykedni – mondta.

„Ez a hálózat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tapasztalatait, tudását és információbázisát kihasználva fogja szolgálni a határon túli magyar gazdatársadalmat” – mutatott rá Jakab István. Kérdésre hozzátette: a hálózat kiterjesztése külhoni területekre több üzenetet is hordoz, azt, hogy a meglévő erőforrásokat maximálisan ki kell használni, részint pedig azt, hogy ezzel a lépéssel a Kárpát-medencei gazdasági tér fejlesztését és a magyar kormánynak a külhoni területeken megindított gazdaságfejlesztési programjának megvalósítását is elő akarják segíteni.

(MTI/Kárpátalja)