A nyelvtörvény miatt tiltakozna az Egységes Centrum

Bagoly mondja verébnek…

2018. november 21., 11:19 , 931. szám

November 15-én került sor a VII. összehívású Beregszászi Járási Tanács (BJT) 17. ülésszakának második plenáris ülésére, és a Sin József tanácselnök irányításával zajlott fórumot máris a kezdetén egy furcsa szócsata vezette be…

A fórumon egyébként a 34 képviselőből 23-an voltak jelen, és a vita tárgyát egy beadvány képezte, amelyben az Egységes Centrum (JeC) frakcióvezetője, Kovács Zoltán arra kérte a képviselőket, hogy intézzenek levelet Petro Porosenko államfőhöz, illetve Volodimir Hrojszman miniszterelnökhöz, amelyben tiltakoznak az október 4-én első olvasatban elfogadott új nyelvtörvény miatt, ami jelentősen szűkítené a nemzeti kisebbségek jogait. Hozzászólásában Vass Ottó, a járási tanács KMKSZ-frakciójának vezetője arról beszélt, hogy enyhén szólva is álszent viselkedés frakcióvezető-társa részéről ez a tiltakozási mód, hiszen mint emlékeztetett rá, az első olvasatban elfogadott nyelvtörvény ellen az Egységes Centrum két, egyéni kárpátaljai körzetből parlamenti mandátumhoz jutott képviselője, Viktor Baloga és Ivan Baloga sem tiltakozott... (sőt, előbbi megszavazta, utóbbi pedig nem vett részt a szavazáson). Vass Ottó emlékeztetett arra is, hogy Brenzovics László természetesen a „Nem” gombot nyomta meg a nyelvtörvény szavazása alkalmával.

A képviselők igencsak furcsának tartották a nyilatkozat ilyen módon való felvetését, hisz a JeC egyetlen képviselője sem vett részt a képviselői bizottságok munkájában.

Éppen ezért a KMKSZ frakció­­vezetője azzal a javaslattal állt elő, hogy a tiltakozó levelet címezzék egyben a Beregszászi és Nagyszőlősi járásból parlamenti mandátumhoz jutott két képviselőnek, Viktor és Ivan Balogának is. Minden kárpátaljai egyéni képviselőnek be kell nyújtani a nyilatkozatot, hogy a jövőben ennek megfelelően alakítsák véleményüket a nyelvtörvény vitájában. Ezekkel a módosító javaslatokkal a beadványt egyhangúlag elfogadták.

A Beregszászi járás 2019–2020-as éveket érintő szociális-gazdasági és kulturális fejlesztési programjának kapcsán szóba került, hogy a tervezetben szerepel két új családorvosi rendelő felépítése Szvobodán és Dédában. Jakab Lajos, a KMKSZ frakciójának tagja ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy korábban Badalóban is tervezték egy új családorvosi rendelő építését. Ez azért lenne indokolt, mert a Tisza-parti település mostani, második szinten lévő hasonló intézménye sem méreteiben, sem felszereltségében nem felel meg a modern kor követelményeinek, ugyanakkor ez a kezdeményezés azért nem került most napirendre, mert az építéshez szükséges tervdokumentáció elkészítését a helyi községi tanács nem tudja finanszírozni. Javasolta, hogy egy későbbi tanácsülésen ismét tűzzék napirendre a családorvosi rendelő felépítését Badalóban.

A további napirendi pontok között szerepelt a közúti közlekedés biztonsága emelésének 2020-ig szóló programja, a járás polgári védelmének fejlesztésére irányuló program elfogadása, a járás egészségügyi intézményeinek névváltoztatásáról szóló programtervezet, valamint a 2018. évi költségvetésről szóló határozatának módosítása.

A képviselők egyhangúlag döntöttek arról, hogy az érvényben lévő ukrajnai törvények előírásainak megfelelően a BJT kilép a Beregi Hírlap alapítói közül, ugyanis a költségvetési törvény nem teszi lehetővé, hogy a BJT 2019. január 1-jétől pénzügyileg támogassa a Beregi Hírlap beregszászi járási közéleti hetilap szerkesztőségének tevékenységét.

A járási tanács személyi összetételével kapcsolatban elfogadásra került Csatáry Zsolt és Fejes Tibor képviselők mandátumának idő előtti beszüntetése, akik egyéni döntésük miatt mondtak le képviselői tisztségükről. Ugyanakkor egy képviselővel, Horváth Árpáddal (KMKSZ) bővült a testület.

A tanácsülést követően Vass Ottó, a BJT KMKSZ-frakciójának vezetője lapunknak elmondta, hogy egyfajta politikai „helyzetbekerülési” kísérletnek tartja az Egységes Centrum beregszászi járási frakciójának a nyelvtörvényre vonatkozó tiltakozási akcióját, hiszen éppen a JeC vezetője, Viktor Baloga volt az, aki az elmúlt hetekben enyhén szólva is ellentmondásosan nyilvánult meg a kárpátaljai magyarságot érintő kérdésekben különböző sajtóorgánumokban. Amellett a Kovács Zoltán által beterjesztett képviselői levél a tanácsülést megelőző egyik bizottsági ülés napirendjén sem szerepelt, tehát nem volt megfelelő módon előkészítve…

(felvégi)