Pénteken ülésezett a Máért

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a két ország közötti bizalom helyreálljon”

2018. november 23., 12:30 , 931. szám

November 16-án, pénteken ülésezett Budapesten a Magyar Állandó Értekezlet (Máért), amely a határon túli magyar szervezetek, a magyar parlamenti pártok és a kormány intézményesített egyeztető fóruma. A mostani fórum résztvevői teljes konszenzussal fogadták el a zárónyilatkozatot, amely kiemelten foglalkozik ezúttal a kárpátaljai magyar közösség helyzetének ellehetetlenítésére törekvő ukrán intézkedésekkel.

A zárónyilatkozatban aggodalmukat fejezték ki a Máért XVII. plenáris ülésének résztvevői a kárpátaljai magyarság helyzetét ellehetetlenítő oktatási törvény és a nyelvtörvénytervezet, valamint a magyar közösséget érintő immár mindennapos atrocitások miatt. A dokumentumban megdöbbentőnek nevezik a magyarságot Ukrajna ellenségeként megbélyegző média­kampányt, szükségesnek tartják a nemzeti kisebbségek összetételének figyelembe vételét az ukrajnai választási körzetek kialakításakor. A résztvevők sikeresnek ítélik a 2018 a külhoni magyar családok éve program Kárpát-medencei eredményeit, és megállapodtak abban, hogy 2019 a külhoni magyar gyerekek éve lesz. Javasolják, hogy a Külhoni Magyarságért Díj elnevezése Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjra változzon. Támogatásukról biztosítják a Kárpát-medencei magyar közösségek autonómiatörekvéseit, képviselik a külhoni magyarság önrendelkezésének ügyét a kétoldalú kapcsolatokban, az Unió testületeiben és minden más nemzetközi fórumon is. Szorgalmazzák továbbá a határátkelők számának növelését és a határok biztonságos, felügyelt átjárhatóságának biztosítását, a Határtalanul program folytatását úgy, hogy az a külhoni magyar diákok anyaországi látogatásával egészüljön ki. Örömüknek adnak hangot, hogy az egymilliomodik új magyar állampolgár is esküt tett, és üdvözlik a választójogi szabályok módosítását. Bíznak benne, hogy tovább folytatódik az óvodafejlesztési program. Szintén üdvözlik, hogy 73 ösztöndíjassal folytatódik a szórványban a Petőfi Sándor-program, és sikeresnek tartják a Mátyás király emlékévet. Üdvözlik a döntést, miszerint 2019-ben a nemzetpolitikai államtitkár II. Rákóczi Ferenc-emlékévet hirdet. Egyetértenek az Országgyűlés döntésével, amely elutasította a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítását, őket a magyar nemzet részének tekintik.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy teljes konszenzussal fogadta el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVII. plenáris ülése a zárónyilatkozatot. A magyar belpolitikában szokatlan egyetértés van a reális erőt képviselő politikai pártok és a határon túli magyar szervezetek között.

Semjén Zsolt kiemelte: egyetlen kivétel van, a Demokratikus Koalíció, Gyurcsány Ferenc pártja, amely nem jelent meg az ülésen a meghívás ellenére. A Máért történetében egyedüli, hogy ilyen történt, és ez nem a kormánnyal, hanem a határon túli magyarsággal szembeni udvariatlanság – mondta. Kifejtette: rajtuk kívül valamennyi parlamenti párt és a határon túli magyarság képviselői között egyetértés van abban, hogy jár a magyar állampolgárság, a szavazati jog, az autonómia. Az identitásmegőrző programokra jutó forrásokat 2010 óta megtízszerezték, és óriási siker a gazdaságfejlesztés, amire ötvenmilliárdot költöttek – tette hozzá Semjén Zsolt.

A magyar kormány 33 ezer külhoni magyar vállalkozás fejlesztésében vett részt – mondta, azt hangsúlyozta, hogy ezzel mindenki nyer, a külhoni magyarság, az ott élő többségi nemzet és a magyar gazdaság, mert a magyar GPD is bővül. Beszámolt arról, hogy a nemzeti jelentőségű intézmények száma 270, ezekről a Máért dönt. A Szülőföldön magyarul program keretében 230 ezer magyar iskolába járó gyereket támogatnak. A juttatás összege évi 22 400 forint, amelyet a Rákóczi Szövetség 10 ezer forinttal egészít ki – mondta Semjén Zsolt. Jelezte: arról folyik diskurzus, hogy az oktatási-nevelési támogatás esetében érvényesítsék-e a rászorultsági elvet. Az óvodafejlesztési program részeként több mint 700 óvoda épül, illetve újul meg – mondta a politikus. Semjén Zsolt kiemelte: az összes kutatás azt mutatja, ha egy gyerek magyar óvodába jár, akkor könnyebben megmarad az iskolarendszeren belül. Kitért arra is, hogy a Kőrösi Csoma Sándor-programon keresztül 140 ösztöndíjast küldenek a diaszpórába, a szórványt támogató Petőfi Sándor-program keretében pedig 73 ösztöndíjas utazik ki. A Határtalanul programra 6 milliárd forintot biztosítanak, az a cél, hogy ne legyen olyan magyar diák, aki úgy végzi el az iskoláit, hogy nem járt külhoni magyar területen. Azt is finanszírozzák, ha külhoniak érkeznek Magyarországra – mondta.

Kárpátaljáról elmondta, hogy a magyar diplomácia minden, Ukrajnát érintő NATO- és uniós eseményt megakadályoz, amíg a jogsértések folytatódnak. A vidékünkön dolgozó magyar orvosok, ápolók, tanárok, lelkészek támogatását ugyanakkor megduplázzák.

Potápi Árpád János bejelentette: 2019 a külhoni magyar gyerekek éve lesz a Magyar Állandó Értekezlet döntése alapján. A nemzetpolitikai államtitkár az MTI kérdésére elmondta: a programokra egymilliárd forint áll rendelkezésre, a forrás nagy része pályázati keret lesz, mintegy 20 százalékából táborokat, iskolai rendezvényeket támogatnak várhatóan. Az egyes programelemeket decemberben dolgozzák ki, a tematikus év január 1-jén indul – mondta.

A zárónyilatkozatban első helyen szerepel Kárpátalja helyzete, az ottani magyarság mellett Magyarország, a magyar kormány és az összes külhoni régió kiáll – közölte Potápi Árpád János.

A Máért munkájában a KMKSZ-t képviselő Brenzovics László, Ukrajna Legfelső Tanácsának képviselője tudósítónknak elmondta: „A kárpátaljai magyarság a jó ukrán–magyar kapcsolatokban érdekelt. Többek között abban, hogy a két ország között legyenek tárgyalások. Azonban kétségtelen tény, hogy ennek alapfeltétele, hogy az ukrán vezetők tartsák a szavukat. A két ország között van alapszerződés, vannak későbbi megegyezések, nekünk is van szerződésünk az államelnökkel, az abban vállaltak nem lettek betartva. Sajnálatos az, hogy a bizalom elveszett. A bizalomvesztés viszont egy rendkívül veszélyes dolog. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a két ország közötti bizalom helyreálljon.”

(mti/dózsa)