Versvarázslat Csapon

2018. november 24., 08:28 , 931. szám

A magyarságát őrzi, aki verset mond – vallja Tóth Péter Lóránt Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó, aki néhány éve vándorbotot ragadott, bőröndjét pedig Arany János, József Attila, Radnóti Miklós és még számos magyar költő verseivel pakolta tele. Fáradhatatlanul járja az országot és a határon túli magyar területeket rendhagyó előadásaival, melyek célja, hogy közelebb hozza a klasszikusokat a ma emberéhez, megszerettesse velük a magyar irodalmat és magát a versmondást is. Szerencsére egyre gyakrabban láthatjuk és hallhatjuk szűkebb hazánkban, Kárpátalján is.

Egy ilyen rendhagyó időutazáson vehetett részt az a népes és igencsak lelkes közönség, amely 2018. november 13-án, a magyar nyelv napján eljött a KMKSZ csapi rendezvénytermébe, hogy meghallgassa Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versmondó előadóestjét, melynek gerincét Arany János művei képezték. Akik először hallották, azok számára már az első sorokból kiderült, hogy a Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó nem csupán verset mond vagy rendhagyó irodalomórát tart, de életre hívja a költészetet, alárendelve magát a versnek, átülteti a költők gondolatait a mába, feltárja aktualitásukat.

Hiszen hogyne lenne aktualitása a kárpátaljai magyar számára A walesi bárdoknak?! Arany egy-egy kiváló műve mellett elhangzottak a költő életéből és Petőfihez fűződő barátságáról is adatok, balladák, részletek korabeli újságcikkekből, valamint a lánglelkű költő és Kányádi Sándor versei is.

Tóth Péter Lóránt Radnóti Nem tudhatom c. versével zárta élvezetes előadását, melyet vastapssal jutalmazott a csapi közönség.

Tóth Péter Lóránt 8 éve jár vissza vidékünkre. Az Ungvári járásban minden magyarlakta településen járt már. 60 településen 125 előadást tartott Kárpátalján. Januárban visszavárjuk egy Arany és Petőfi barátságát bemutató előadással.

bl