Felfedeztük az Ung völgyének szépségeit

Olvasói levél

2018. november 25., 08:09 , 931. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Alapszervezete – az előző évekhez hasonlóan – az idén is megszervezte a már hagyományosnak nevezhető honismereti kirándulását választmányi tagjai és aktivistái számára. Kirándulásunk idegenvezetőjének, Horkay Sámuelnek a részletes programismertetője után indult útnak a 37 fős csapat. Az idei úti cél az Ung völgye volt.

Az első megálló a szerednyei vár romjainál történt, ahol megcsodálhattuk ezt a különleges műemléket, megismerhettük eredetét, történetét. Tovább haladva ellátogattunk a gerényi rotundához, mely Kárpátalja legrégebbi épülete, falait több mint 700 éves freskók díszítik. Programunk következő pontja a nevickei vár volt. Útközben megálltunk Wagner Károly ismert magyar erdész tudós emlékművénél. Ekkor már erősen dacolt velünk az eső és a szél, de a társaság kitartóan haladt a vár romjai felé.

Rövid pihenő után folytattuk utunkat az Árpád-vonal völgyzárának malomréti bunkerei felé. A bátrabb, vállalkozó kedvű utazóknak lehetőségük volt több bunker bejáratát is szemügyre venni. Érdekesség, hogy az ide vezető ösvényen volt szerencsénk találkozni egy foltos szalamandrával, mely védett, ritka állat.

Következő megállónk a patakófalui 950 éves tölgy volt, majd az uzsoki fatemplomot tekinthettük meg. S hosszú út után elértük úti célunkat: a felhők mögül elénk tárult az Ung völgye. A hágó tetején a látkép elég homályos volt, de ez nem akadályozott meg minket, hogy tiszteletünket tegyük az I. világháború áldozatainak állított emlékműnél.

Bár az időjárás nem szolgált a javunkra, mégis rendkívül tartalmas kirándulás volt: rengeteg fontos információval gazdagodtunk, egy újabb lépcsőfokot küzdhettünk le történelmünk és nevezetességeink megismerésének útján.

Ezúton köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a támogatást, melynek segítségével megvalósulhatott programunk.

Mandzák Adrienn irodavezető