A kárpátaljai magyarok 1944-es deportálására emlékeztek Beregsomban

Olvasói levél

2018. november 30., 09:23

November 25-én a vasárnapi istentiszteletet köve­tően a málenkij robot áldozataira emlékeztek a beregsomi templom kertjében az áldozatok tiszteletére felállított emlékmű előtt. A községből 81 embert hurcoltak el a Szovjetunió különböző lágereibe, közülük 24-en soha nem térhettek haza.

A rendezvény, amely a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség helyi alapszervezetének szervezésében és a Beregsomi Református Egyházközség támogatásával valósult meg, a Himnusz eléneklésével vette kezdetét. Az alapszervezet elnöke, Barta Ferenc köszöntötte a megjelenteket, majd Nagy Nikoletta, a helyi alapszervezet titkára elevenítette fel a 74 évvel ezelőtt történt tragikus eseményeket. Ezt követően a résztvevők a fogolytáborokban írt lágerverseket hallhattak Barta Boglárka és Bocskor Fruzsina előadásában.

A megemlékezés a Somi Református Énekkar szolgálatával ért véget. Az énekkar tagjai az alkalomhoz illő dalos műsorukkal idézték fel a lágerben zajlott eseményeket, Barta Bianka és Nagy Eszter szavalataival kiegészítve. 

A megemlékezés résztvevője