Megalakult az új összetételű vajdasági Magyar Nemzeti Tanács

2018. december 5., 10:43 , 933. szám

Megalakult az új összetételű vajdasági Magyar Nemzeti Tanács múlt pénteken Szabadkán a Városháza dísztermében. A szerbiai magyarság kisebbségi önkormányzati szervének elnöke Hajnal Jenő maradt.

Hajnal Jenő beszédében megköszönte a támogatást, és kiemelte: azért vállalta az MNT-ben való részvételt, mert egy olyan testületben való tagságra és annak vezetésére kérték fel, amely az egész magyarságot szolgálja.

Mint mondta, a testület elnökeként nemcsak azokat szolgálja, akik rá szavaznak, hanem minden vajdasági magyart. Az MNT célja a következő négy évben is az újrateremtés, az előrehaladás és a vajdasági magyar nemzeti közösség további erősítése lesz – tette hozzá.

Hajnal Jenő köszönetet mondott a magyar kormánynak az elmúlt években nyújtott támogatásáért. Aláhúzta: a vajdasági magyarság ereje abban van, hogy nem elszenvedője, hanem aktív alakítója körülményeinek, és reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is így marad.

A november 4-i nemzeti tanácsi választáson az MNT 35 helyéért 70 jelölt indult két választási listán. Harminc helyet a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott lista, a Magyar Összefogás szerzett meg, míg öt mandátum a Magyar Mozgalom – Zsoldos Ferenc nevű listának jutott.

A szerbiai nemzeti tanácsokról – a nemzeti kisebbségek országos önkormányzatairól – szóló törvényt 2009-ben fogadták el. Ez lehetővé tette egyebek mellett azt is, hogy a Kárpát-medence magyarlakta területei közül elsőként a Vajdaságban alakulhasson meg a kisebbségek kulturális autonómiáját szavatoló intézményrendszer. Az első Magyar Nemzeti Tanácsot 2010-ben választották meg. A testület hatásköre az oktatás, a nyelvhasználat, a tájékoztatás és a kultúra területére terjed ki.

(MTI/Kárpátalja)