Okos étel, okos élet!

2018. december 5., 11:09 , 933. szám

A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) immáron negyedik alkalommal vehetett részt Erasmus+ ifjúsági cserén. Jártunk már Noszvajban, Sarudon és Felsőtárkányon, ahová most ismét visszatértünk november 18–23. között diákszervezetünk 7 fős delegációjával.

A szervezők igyekeznek minden egyes alkalmat valamilyen izgalmas, a fiatalság számára érdekes téma köré szervezni. A mostani hét témája Smart Wich (Smart + (Sand)Wich/okos szendvics) volt, mely egy szójátékból keletkezett. Célja, hogy felhívják a figyelmet az egészséges és tudatos táplálkozásra, továbbá, hogy a résztvevők minél szélesebb betekintést nyerjenek különböző kultúrák étkezési szokásaiba, megismerve azt nemcsak elméleti, de gyakorlati úton is. Erre nem is volt igazán nehéz sort keríteni, mivel a jelenlévők sokfelől érkeztek: az anyaországi és kárpátaljai diákokon kívül voltak még Erdélyből, Spanyolországból, Palesztinából és a dél-amerikai Ecuadorból is. A hét folyamán minden csoport bemutatta szülőföldjét, annak kultúráját és hagyományait, továbbá hallhattunk ételallergiákról és -érzékenységekről, illetve vallási étkezési szokásokról is.

Az első nap egy multikulturális esttel zárult, melyen a fiatalok egymást vendégelték meg otthonról hozott finomságaikkal, így a nap egy hatalmas étel- és italkóstolóval ért véget. A következő napokban rejtélyes és igazán egyedi ízvilágokban kalandoztunk. Ellátogattunk Eger városában két vegán étterembe. Az első érdekessége abban rejlett, hogy egy Krisna-szentély is volt a helyiségben, ahol hallhatunk magáról az istenségről, illetve a krisnások életviteléről is. A későbbikben betekintést nyertünk a tengeri különlegességek világába, ugyanis tengeri herkentyűt és kagylót fogyasztottunk. A további napokban a jelenlévők készítették el hazájuk jellegzetes ételeit, így például volt borscs és csorbaleves, pelmenyi, kóstolhattunk és ehettünk arab és ecuadori különlegességeket, melyek esténként igencsak ízletes és tápláló vacsorának bizonyultak mindig.

A finom ételek mellett a programnak volt egy másik feladata is, mégpedig, hogy összehozzon olyan embereket, akik a világ különböző részeiről érkeztek, és másféle mentalitással rendelkeznek. Az ifjúsági csere vezetői mindennap izgalmas játékokkal igyekeztek közelebb hozni egymáshoz a fiatalokat, kötetlenebbé és barátságosabbá tenni az egész hetet.

A tapasztaltak után elmondható, hogy a szervezők fáradozásai nem voltak hiábavalók, ugyanis rengeteg barátság született ez alatt az idő alatt. Mindnyájan megtanultunk csapatban dolgozni, továbbá megtanultuk, hogy teljesen mindegy, ki honnan érkezett, az emberi értékek mindenhol egyformák és épp annyira értékesek. Mindezek átélése után nem csupán jóllakottan, de szellemileg és kulturálisan is gazdagodva térhettünk haza, hogy átadjuk itthon mindazt, amiben ott részünk lehetett. Ezúton szeretnénk megköszönni a szervezőknek elsősorban a lehetőséget, másodsorban pedig azt, hogy ennyire energikusan, szívvel-lélekkel megtettek mindent a mi jólétünk érdekében.

Varga Brigitta,
a KMDFKSZ alelnöke