Az InterCity és a politika

2018. december 12., 17:08 , 934. szám

Történelmi napra ébredt decemer 9-én, vasárnap Kárpátalja és Munkács: elindult Budapestről, a Nyugati pályaudvarról és rendben meg is érkezett Munkácsra az első, – magyar szempontból normál, ukrán fogalmak szerint európai nyomtávon közlekedő – közvetlen InterCity járat.

A járatot működtető MÁV-Start közölte az MTI-vel, hogy a vonat révén 9,5 óráról 7 órára csökken a menetidő. Eddig ugyanis a vonatok a határon sokat vesztegeltek, mert Csapon – a kocsikat megemelve – a normál nyomtávú forgóvázakat széles nyomtávúakra cserélték. A Latorca IC mostantól tengelyátszerelés nélküli közvetlen, napi összeköttetést teremt Munkáccsal, így rövidebb idő alatt juthatnak el az utasok a kárpátaljai városba – írták.

A tájékoztatás szerint ennek az volt az egyik műszaki feltétele, hogy az ukrán vasúttársaság alkalmassá tegye a Munkács felé ágazó „normál nyomtávú” szárny­vonalat a magyar mozdony és személykocsi menetrendszerű közlekedtetésére. Részben felújították a pályát, Munkácson új peront, esőbeállót építettek.

Kiemelték: ez az első konkrét eredménye annak a magyar–ukrán együttműködésnek, amely a határtérség infrastrukturális összeköttetéseinek átfogó fejlesztését célozza. A Budapest és Munkács közötti új járat jelentősen hozzájárul a magyar–ukrán közlekedési kapcsolatok javításához.

Ezzel együtt látni kell, hogy a vonat elindítása időközben politikai kérdéssé „fajult”. Jevhen Kravcov, az Ukrzaliznicja állami vasúttársaság vezérigazgatója már júniusban arról beszélt, hogy augusztusban elindulhat a magyar fővárost Munkáccsal összekötő járat, ennek ellenére az elkövetkező hónapokban, egészen november végéig mást se hallhattunk ukrán részről, mint gyerekes magyarázkodást arról, milyen okok miatt késik egyre a vonat indítása. Eközben a ma született csecsemők is pontosan tudták Kárpátalján, az InterCity azért nem indulhat el, mert az új ukrán oktatási törvény tavalyi elfogadása miatt megromlott az ukrán–magyar viszony, s Kijev mindent elkövetett annak érdekében, hogy rákényszerítse Magyarországot, adja be a derekát, hunyjon szemet a kárpátaljai magyarság jogainak sorozatos szűkítése felett.

Jól tudjuk, hogy ennek a több mint egy éven át tartó mosolyszünetnek távolról sem csak az InterCity elindításának ügye esett áldozatul. Emiatt kellett hónapokig várni, hogy az ukrán fél hozzájáruljon az új magyar nagykövet fogadásához, nem nyílhatott meg a Nagypalád–Nagyhódos határátkelőhely, emiatt vetették alá fokozott ellenőrzésnek az ukrán–magyar határon a kárpátaljai magyar tisztviselőket, gyaníthatóan ezzel összefüggésben indult nyomozás az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központ ellen, s ezért keltettek hatalmas álbotrányt a magyar útlevelek kárpátaljai kiadása miatt az ukrán hatóságok. Szerencsére októberben Ukrajna és Magyarország külügyminiszterei megállapodtak arról, hogy megpróbálnak javítani a két ország viszonyán, s ennek az enyhülési folyamatnak talán az első kézzelfogható eredményeként könyvelhetjük el, hogy az InterCity – már-már meglepetésszerűen – végre elindulhatott.

A Latorca InterCityhez a MÁV-Start a saját állományából biztosítja a személyzetet, a szükséges mozdonyt és a másodosztályú IC-kocsit, az ukrán vasút pedig magyarul beszélő mozdonyvezetőt ad, hogy segítsen a magyar mozdonyvezetőnek a közlekedésben. A vonaton a magyar jegyvizsgáló munkáját magyarul beszélő ukrán jegyvizsgáló segíti. Mindkét fél részéről megerősítették, hogy amennyiben nőne az utaslétszám, Magyarország kész további kocsikkal bővíteni a szerelvényt.

A járatindításnak viszonylag jelentős visszhangja kerekedett az országos ukrán sajtóban és Kárpátalján is. A mukachevo.net portál például fotókat közölt a szerelvény vasárnap reggeli budapesti indulásáról. A tudósítás külön kitért arra, hogy a vonat oldalán „Mukacheve” volt feltüntetve célállomásként, a város magyar neve (Munkács) csupán a vonatok érkezését és indulását jelző elektronikus táblán volt feltüntetve a „Mukacheve” után, zárójelben. (Ezen a ponton engedjen meg az olvasó egy rövid, akár történelminek is nevezhető kitérőt. A Munkácsi Városi Tanács még 2016 áprilisában úgy határozott, hogy kezdeményezi, a város hivatalos neve Mukacseve helyett legyen ismét a helyi lakosság által használt, a köztudatban elterjedt Mukacsevo. Azóta sem derült ki egyértelműen, hogy miként lett a településnevek állami jegyzékében Mukacseve a városlakók és a kárpátaljaiak zöme által használt Mukacsevóból, mindenesetre sajtóhírek szerint a Legfelső Tanács már 2017-ben rábólintott a névcserére. Az InterCity mostani településnév-használata ezért kiválóan illusztrálja az ukrajnai állapotokat: miközben az újságírók árgus szemekkel figyelik, hogyan írják a kárpátaljai településneveket Budapesten, s maguk a bevett „Mukacsevo” névalakot használják, látszólag fikarcnyit sem törődnek azzal, hogy a MÁV-nál változatlanul a Mukacheve a hivatalos névváltozat – talán azért, mert az egyik hivatal elfelejtett értesíteni a változásról egy másikat, talán mert az ukrajnai bürokrácia még nem tette lehetővé nemzetközi szinten is a névváltást. De mindegy is. A lényeg, hogy jól látható: a magyarokkal szembeni elvárások már megint magasabbaknak bizonyultak ukrán részről, mint amelyeket önmagukkal szemben támasztanak a nemzeti érzelműek.)

A tudósításból kiderült az is, hogy a Nyugati pályaudvar pénztárában 20,9 euróért váltható menetjegy Munkácsra, s a szerelvény közép-európai idő szerint 7.23-kor indul el a Latorca-parti város felé. A szerelvénynek a menetrend szerint mindennap kijevi idő szerint 15.20 órakor kell Munkácsra érnie. Ellenkező irányba, azaz Budapest felé kijevi idő szerint 12.30 órakor indul az InterCity Munkácsról, s közép-európai idő szerint 18.37 órára ér Budapestre. Ukrajnában egyelőre nincs mód online jegyet váltani erre a járatra, a munkácsi és a csapi vasútállomások pénztáraiban 680 hrivnyába kerül a jegy Budapest felé.

A járat összességében pozitív kárpátaljai fogadtatását sajnos beárnyékolta kissé a Zakarpattya Online egy alaptalanul ellenséges megjegyzése. A járat indulása kapcsán az ukrán nacionalista beállítottságú portál megszólaltatott egy turisztikai szakembert, aki lelkesen kifejtette, hogy a vonat egyaránt kényelmesebbé teszi Magyarország és Ukrajna megközelítését a turisták számára. Külön hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a szerelvény megáll Nyíregyházán, ahol Európa egyik legnagyobb állatkertje található, hangsúlyozta Debrecent a közeli termálfürdők és reptere okán, valamint Budapestről sem feledkezett meg.

Olekszandr Kovalj egyebek mellett úgy vélte, a vonat menetrendje kényelmes az Ukrajnába látogatók számára, illetve az átszállásra a Kijevbe vagy Ukrajna más városaiba tartó szerelvényekre, ami lehetőséget ad Kárpátalja és Lemberg (Lviv) turisztikai vonzerejének népszerűsítésére az európaiak körében. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a járat hangsúlyozza Munkácsnak a megye közlekedési központjaként betöltött szerepét.

„Sajnálatos módon a budapesti érkezés ideje nem nagyon kényelmes számunkra az utazásszervezés szempontjából, mivel a menetrend szerint estére érkezünk Budapestre. De mivel ez a magyarok befektetése, mindent helyesen tettek: a turista megérkezett, szállodát foglalt, megpihent, majd kirándul és tanulmányozza a város történelmi látnivalóit, vagyis többet költ náluk” – fejtette ki a szakember.

A szerző a szakember egyébként teljességgel szakszerű és pozitív, a járat indítását üdvözlő értékeléséből a következő lesújtó következtetést vonta le és emelte ki írása címéül: „A Mukacsevo–Budapest járat menetrendje a magyar fél érdekében lett összeállítva”. Sajnos ott tartunk, hogy ez a fajta mindenre kiterjedő gyanakvás és alig leplezett idegenkedés a Magyarországgal kapcsolatos hírek vonatkozásában manapság már alig szúr szemet.

(ntk)