Ma is él dr. Linner Bertalan emléke Beregszászban

2018. december 12., 15:39 , 934. szám

Dr. Linner Bertalan sebészorvos nevét egykor egész Kárpátalján, sőt szakmáján belül világszerte ismerték, hozzá mérhető orvoslegenda azóta sem élt Beregszászban. Linner doktor emléke 131 évvel születése és 49 évvel halála után is elevenen él szülővárosában. A legendás orvos életében több mint 46 ezer műtétet hajtott végre, de borászként és szőlőnemesítőként is jó nevet vívott ki magának. Egykori borospin­céjére épült rá a szovjet időkben a Pacsirta étterem, amelyet mai tulajdonosai szállodával és termálfürdővel kiegészült egészségügyi komplexummá fejlesztettek. December 5-én, a doktor születésének 131. évfordulóján, a Pacsirta komplexum területén, dr. Linner Bertalan egykori pincéjének bejáratánál emlékhelyet avattak a Vérke-parti város nagy fiának tiszteletére. A magyar és ukrán nyelven feliratozott emlékhely és a dombormű Jurij Martin kelet-ukrajnai képzőművész munkája.

„Feci, quod potui, faciant meliora potentes” – „Megtettem, amit tudtam, aki tudja, csinálja jobban.” Ez a latin mondás volt Linner doktor jelmondata, aki csaknem 60 évet felölelő munkássága alatt több mint 46 ezer műtétet végzett, azaz átlagosan naponta négyet. Új módszereket dolgozott ki a sebészet terén, olyan bonyolult műtéteket is végzett, amelyeket manapság nem végeznek Kárpátalján. Mindezek mellett 50 általa nemesített szőlőfajta is kötődik a nevéhez. Beregszászban a Linner utca, a doktorról elnevezett járási kórház területén mellszobor, a Pásztor Ferenc-házban emlékszoba, továbbá egy 2017-ben készült, életét és munkásságát bemutató dokumentumfilm is őrzi emlékét.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere elmondta, hogy a II. világháborút követő nagyon nehéz időkben Linner doktor nemcsak a szakmájának, hivatásának tudott élni, hanem a hobbijának is, úgy, hogy mindkettővel nagyon mély nyomot hagyott a város életében. Élete követendő példa lehet a fiatalok számára.

Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul avatóbeszédében megemlítette: „Európában az elsők között végzett szívműtétet, szűkebb pátriájában pedig combnyakszögecselést, petefészek-átültetést és agyműtétet elsőként végző Linner doktor szakmai teljesítményét nehéz felülmúlni. Ehhez társul még emberi példája. Az I. világháború idején a keleti és az olasz fronton harctéri sebészként bátorságáért és helytállásáért magas kitüntetésben részesült. A háború után Európa leghíresebb klinikáira kapott meghívást, ám ő mégis hazatért Beregszászba. Később a hatalomváltás, a szovjet megszállás nagy trauma volt Linner doktor számára, nemzetiségtől, vallástól függetlenül ő tovább gyógyított Kárpátalján. Orvosként mindvégig megmaradt embernek. Emberként pedig mindig a jobbításra törekedett” – mondta el Linner doktorról a főkonzul, hangsúlyozva, hogy értékrendjét a keresztény szellemiséghez való töretlen ragaszkodás határozta meg.

A főkonzul hangsúlyozta: „A Linner doktor által képviselt értékekre a mai politikailag zaklatott, a kárpátaljai magyarság szempontjából kihívásokkal és dilemmákkal teli időszakban különösen nagy szükségünk van. Ő ma példaképe tud lenni nemcsak az orvostársadalomnak, hanem minden keresztény embernek. El nem múló példát adott ragaszkodásból a szülőföldhöz, hazához, nemzethez, tudományhoz, emberséghez, a hithez, Istenhez.”

Fontos részleteket mondott még el Linner doktor életéről Jakab Eleonóra, a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke magyar és ukrán nyelvű beszédében, valamint Halina Scsuka, a Pacsirta komplexum igazgatója, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola professzora.

Az emlékbeszédeket követően Emil Vojtovics beregszászi járási ortodox esperes, Molnár János római katolikus esperes-plébános és Szabó Viktor beregszászi görögkatolikus parochus szentelte fel a domborművet.

Az avatóünnepségen jelen volt és koszorút, virágot helyezett el az emlékhelynél a már említetteken kívül Tóth Miklós megyei képviselő, Petruska István, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke, Horváth László, a Beregszászi Járási Tanács alelnöke, Gutman Hugó, a Chizay borászat tulajdonosa és a cég igazgatója, Anatolij Ploszkov, Ivan Males, a Beregszászi Linner Bertalan Járási Kórház igazgató-főorvosa, valamint Sepa János, a Beregvidéki Múzeum igazgatója.

Az emlékhely átadását követően a jelenlévők lemehettek Linner doktor egykori borospincéjébe, majd a Pacsirta komplexum társtulajdonosai, Olekszandr Szekeres, a Beregszászi Városi Tanács képviselője és Vitalij Lipej állófogadáson látta vendégül az esemény résztvevőit.

Badó Zsolt