Egy esetleges orosz beavatkozás elleni összefogásra szólította fel az EP Ukrajnát és az EU-t

2018. december 13., 08:55

Az Európai Parlament (EP) felszólítja az Európai Unió (EU) tagországait, valamint Ukrajnát, hogy fokozzák az együttműködést Oroszország lehetséges beavatkozása miatt a 2019-ben esedékes választásokba – derül ki az EU-val kötött társulási megállapodás Ukrajna általi végrehajtásáról szóló állásfoglalásból, melyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

A dokumentum elfogadását 433 képviselő támogatta 30 tartózkodás és 105 ellenszavazat mellett.
Az EP-képviselők hangsúlyozzák egyebek között az orosz álhírek és propaganda elleni küzdelem fontosságát, többek között annak okán, hogy a várakozások szerint 2019-ben Oroszország be fog avatkozni a választásokba Ukrajnában és az EU-ban.
Emellett az EP felszólítja a dokumentumban az ukrán kormányzatot, hogy fogadja el a Választási törvénykönyvet. 
Az EP ugyanakkor üdvözli a Központi Választási Bizottság összetételének megújítását, tekintettel a testület fontosságára a választási folyamat és az Ukrajnában 2019-ben esedékes rendkívül fontos választások iránti bizalom szempontjából.
Az európai képviselők egyben felszólították Ukrajnát, hozzanak létre olyan speciális mechanizmusokat a választási előkészületek folyamatában, amelyek megakadályozzák a politikai verseny torzulását és a manipulációkat azáltal, hogy néhány személy kezében összpontosul a politikai, a gazdasági és a média feletti befolyás.

(unian.ua/Kárpátalja)