Átadták a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház felújított épületét

2018. december 17., 20:17 , 935. szám

A magyar kormány a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közreműködésével 110 millió forinttal támogatta a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház épületének korszerűsítését. December 17-én az átadóünnepség alkalmával Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte: a beregszászi magyar színháznak kulcsfontosságú szerepe van a kárpátaljai magyar közösség megtartásában.

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház épületének felújítási munkálatai 2017 júliusában kezdődtek meg, amelynek során az épület emeleti része 100%-ban megújult. Teljes mértékben befejeződött a födém és az elektromos hálózat cseréje, a vízvezeték-szerelés és a vizesblokkok felújítása, megtörtént a fűtési rendszer korszerűsítése, a nyílászárók cseréje, be lettek állítva az új, impozáns, a színházi környezettel harmonizáló ajtók és a padlócsere is megvalósult. Ezeket követően elkezdődött az épülethez tartozó azon földszinti helyiségek felújítása, átalakítása, rendbetétele is, amelyek eddig rossz állapotuk miatt kihasználatlanok voltak. A teljes felújítási munkálatok 2018 decemberében fejeződtek be, összesen 45 helyiséget újítottak fel a színházi igényeknek megfelelően. Ennek köszönhetően korszerű – a színházi világnak megfelelő – épületben és megfelelő eszközökkel tud majd dolgozni a kárpátaljai magyar kulturális élet egyik bázisintézménye, a beregszászi színház.

Potápi Árpád János államtitkár ünnepélyes megnyitójában arról beszélt, hogy a magyar kormány számára fontosak a határon túli közösségek. Kárpátalja esetében mindez még hatványozottabb, így igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a helyi magyar közösség megmaradhasson a nehéz körülmények ellenére is szülőföldjén. Kiemelte, hogy a beregszászi magyar színháznak kulcsfontosságú szerepe van a kárpátaljai magyarság megtartásában. „Ez a színház betöltötte azt a szerepet, amit szántak neki az elődök Kárpátalján. Ez a színház a Kárpát-medencei színházak között előkelő helyen áll. Ezért fontos, hogy megfelelő feltételek mellett tudjon működni, és szolgálni a magyar kultúrát” – fogalmazott Potápi Árpád János.

A beregszászi magyar színház megérdemelte a magyar kormánytól kapott nagy összegű támogatást – fogalmazott ünnepi beszédében Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, az ukrán parlament képviselője. Elmondta, hogy az elmúlt évek során a társulat nagyon nehéz körülmények között működött. Évtizedeken keresztül hideg termekben tartottak előadásokat. A mostani jelentős korszerűsítésnek hála már méltó körülmények között tud működni a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház. Kiemelte, hogy példaértékű a kitartása és elszántsága a társulatnak, amely képes volt nagy eredményeket elérni a nehéz körülmények ellenére is, és soha nem adták fel.

Kacsur András, a beregszászi színház igazgatója köszönetet mondott a magyar kormánynak, Brenzovics Lászlónak, Orosz Ildikónak, Vass Ilonának és mindenkinek, aki segített a színház újjászületésében. „Az elmúlt huszonöt évben számtalan dologgal kellett dacolnunk, hol az elmaradt fizetésekkel, a tetőn keresztül becsorgó esővízzel, de legfőképp a hideggel. Sikerült kitartani, itt vagyunk, és reméljük, még sokáig itt leszünk. Az utóbbi időkben rendszeresen teltházzal játszunk nemcsak felnőtteknek, hanem gyerekeknek is. Munkánk van, most már van egy színházunk is, ahová nemcsak nekünk jó bejönni, hanem a nézőknek is” – fogalmazott az igazgató.

A rendezvényt Tarpai Viktória és Fornosi D Júlia színésznők szavalatai tették emelkedettebbé. Az ünnepséget követően a meghívott vendégek megtekintették a felújított épületet, majd egy közös fogadás során megünnepelték a színház huszonöt éves fennállását.

Az épület felújítását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta, a korszerűsítést lebonyolító fél a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány volt.

VE