A Mikulás is megajándékozta a gyerekeket

IX. Pulzus Cipősdoboz-akció

2018. december 21., 16:38 , 936. szám

December 21-én igazi adventi hangulat honolt a beregszászi Kossuth téren. A város adventi koszorúja közelében a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) és a Kárpátaljai „Elfelejtett” Gyermekek Segítése (KEGYES) csoport közös sátrában meleg teával kínálták a járókelőket. Míg a Főiskolai Református Ifjúsági Gyülekezet és a hozzá csatlakozott főiskolai Hallgatói Önkormányzat (HÖK), valamint a Kölcsey Ferenc Szakkollégium Hallgatói Önkormányzatának fiataljai saját készítésű mézeskalácsot és meleg teát osztogattak. A Sámuel Alapítvány adományokat gyűjtött a kárpátaljai állami gyermekotthonoknak. A Pulzus Rádió szerkesztőségének „otthont adó” Fornetti kávézóba pedig újabb és újabb ajándékcsomagokat hoztak a jóakaratú emberek, hogy a IX. Pulzus Cipősdoboz-akció keretében szebbé tegyék a rászoruló gyermekek karácsonyát.

– Idén hat járásban tizennégy gyűjtőponton várjuk az ajándékcsomagokat: itt, Beregszászban, valamint Nagyszőlősön, Munkácson, Ungváron, Csapon, Visken, Aknaszlatinán, Nagydobronyban, Tiszaújlakon, Mezőváriban, Mezőkaszonyban, Eszenyben, Bátyúban, Nevetlenfaluban. Újdonságként pedig idén először az anyaországban, Szegeden is ajándékokat gyűjtenek az itteni rászoruló gyermekeknek – magyarázza Barta Miklós, a Pulzus Rádió ügyvezető igazgatója. – S ugyancsak most első ízben pelenkákat is gyűjtünk a szegény sorban élő apróságoknak – folytatja. – A tavalyi cipősdoboz-akció során ötezer csomagot gyűjtöttünk össze, idén eddig 1500 ajándékcsomag gyűlt össze, de a számuk folyamatosan nő, s a karácsonyi ünnepek végéig gyűjtjük azokat. Az akció főszervezője a Pulzus Rádió, társszervező a Beregszászi Református Egyházközség, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat, valamint a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) diakóniai osztálya. S a két utóbbi szervezet idén is 1500 adag meleg ételt főz az akció alkalmából.

Az ajándékcsomagokat pedig az árva és elhagyott gyermekeket felkaroló Sámuel Alapítvány osztja szét.

S miközben újabb és újabb csomagok érkeztek a Pulzus Rádióhoz – üdítő dolog volt látni, hogy jobb sorsú gyerekek is ajándékokat hoztak szegényebb kortársaik számára –, a Rákóczi-főiskola átriumában háromszáz gyermeknek, illetve a velük érkezett pedagógusoknak, szülőknek, nagyszülőknek szereztek vidám perceket a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház művészei: Gál Natália és Ferenczi Attila, előadva a Közlekedj okosan című humoros és interaktív (az előadásba a gyerekeket is bevonó) mesejátékot. Két beregszászi tanintézmény, az 1. és a 4. számú középiskola kórusa az alkalomhoz illő énekekkel ringatta karácsonyi hangulatba a megjelenteket. Majd Szili Katalin miniszteri biztos, Kalmár Ferenc, a külügyminisztérium szomszédságpolitikáért felelős kormánybiztosa, Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Barta Miklós, a Pulzus Rádió ügyvezető igazgatója és Nagy Béla, a KRE diakóniai osztályának főigazgatója szólt az egybegyűltekhez.

Szili Katalin megköszönte a pedagógusok egész évi munkáját, akiktől nagymértékben függ, milyen lesz a gyermekek számára elérhető magyar nyelvű oktatás. Majd kitért a világban tetten érhető gyűlölködésre, a szeretetlenség „értékrendjére”, mellyel szemben nekünk meg kell mutatnunk, hogy vannak igazi értékek is, mint a szeretet, mely a magyar nemzetet is összeköti, s reményt, hitet ad az iránt is, hogy Beregszászban továbbra is lesz magyar szó. Kalmár Ferenc a karácsony szakrális jelentéséről beszélt, hiszen az ünnep elsősorban arról szól, hogy megszületett Jézus. Keresztény hitünket pedig az is megkülönbözteti más vallásoktól, hogy nem nekünk kell áldozatokat bemutatnunk Istennek, hanem Isten hozott áldozatot az emberiségért Krisztus váltsághalálával. Emellett a felszólaló kifejtette, hogy a hitnek közösségformáló ereje van, s nagyon fontos, hogy ott éljen bennünk az egymás iránti szolidaritás érzése. Végezetül pedig azt üzente a gyermekeknek, hogy nem az ajándékok száma a fontos, hanem az, hogy az ajándékokat szeretettel adják.

Makuk János többek között arról szólt, hogy nem azért jó a karácsony, mert szépen ki van világítva a város – ez is szép, de nem a legfontosabb –, hanem azért, mert megszületett Jézus. Barta Miklós annak a szépségét ecsetelte, hogy maguk a gyermekek is adnak szegényebb kortársaiknak egy cipősdoboznyi ajándékot: régi játékot, édességet, mert nagyon sok gyerek várja az ajándékokat. Nagy Béla pedig arról is beszélt, hogy nekünk mindent meg kell tennünk azért, hogy az általunk megtapasztalt szeretetet adjuk tovább másoknak, s kössön össze bennünket a hit, a remény és a szeretet. A szeretet pedig nemcsak az ajándékadásban nyilvánul meg, hanem abban a szeretetteljes ölelésben is, mellyel megajándékozzuk egymást.

A beszédek elhangzása után a gyermekek és felnőtt kísérőik a Kossuth téren felállított ideiglenes szabadtéri színpadhoz siettek, ahol a gyerkőcöket már várta az ajándékosztó Mikulás. Kedves színfolt volt, ahogy az ajándékok átvétele előtt a gyerekek karácsonyi énekekkel, dalokkal, versekkel köszöntötték a Mikulást, aki segédei révén mintegy 340 gyermeket ajándékozott meg.

A cikk elején említett KEGYES csoport pedig nemcsak meleg teával ajándékozta meg a járókelőket, hanem maga is kapott ajándékot az akció keretében, nevezetesen pelenkákat. Mint a csoport kommunikációs igazgatója s egyúttal a KRISZ elnöke, Sipos József elmondta, a Nagyszőlősi Járási Kórház gyermekosztályán szüleik által elhagyott apróságokkal foglalkoznak, 0-tól kétéves korig, akiket szegény sorsú szüleik nem tudnak eltartani (bár vannak szülők, akik visszajönnek kétéves gyermekeikért). S mint a csoport munkatársa, Sztojka Marianna kifejtette, két, a Kelet-Európai Misszió keretében dolgozó holland önkéntessel együtt tápszerekkel, gyógyszerekkel segítik, egész napos gondozásban részesítik, szeretettel veszik körül a kisgyermekeket, akik általában szüleik sokadik gyermekei, a szülők pedig a társadalom legszegényebb és legfelvilágosulatlanabb rétegéből kerülnek ki…

A rendezvény fényét emelte a karácsfalvai felnőtt betlehemesek, a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola együttese, továbbá az Integrál Együttes, a Rusznaki Együttes, illetve a beregszászi Atasz Tánccsoport, a Beregszász Dixieland Band fellépése, valamint Sztojka Vanessza koncertje. A cipősdoboz-akció üzenete pedig mindnyájunk számára az, hogy jónak lenni jó…

Lajos Mihály