Még mindig nem fújt visszavonulót a kanyaró

2018. december 28., 14:32 , 936. szám

Ugyan az utóbbi hetekben a kanyaróval megfertőződött betegek száma jelentősen csökkent, a kór még így is az egyik legnagyobb problémát jelenti Kárpátalján a fertőző betegségek között.

Általában a betegek 75%-át 17 év alatti gyerekek teszik ki, az esetek negyedében viszont serdülők és felnőttek esnek áldozatul a kórnak. Az is általános, hogy a diagnosztizált eseteknél a páciensek 67%-nak egyáltalán nem volt kanyaró elleni védőoltása, további 10%-nál pedig a szükséges két oltás közül csak az egyiket kapták meg.

Az igen ragályos fertőző betegség egy 10 napos, ún. lappangási időszakkal kezdődik, amelynek a második felében bágyadtság, levertség, fejfájás, hőemelkedés, hurutos köhögés alakul ki, de nem ritka a hányás és hasmenés előfordulása sem.

A hurutos köhögések fokozatosan felerősödnek, magas láz kíséretében a torok is begyullad, pirossá válik. Még a jellegzetes bőrkiütések megjelenése előtt a szájüreg nyálkahártyáján nagyfoltú kiütések jelentkezhetnek (ún. Koplik-foltok), amelyek sárgásfehér lerakódásból állnak.

A bőrkiütés általában a betegség 14. napján jelentkezik, először a fül mögött és a halántékon kezdődik, majd rövidesen az arcon is láthatóvá válnak az apró, vörös árnyalatú bőrjelenségek, amelyek az amúgy is duzzadt bőrből kissé kiemelkednek.

Az ezt követő 2-3 nap alatt a kiütések a testen lefelé terjedve, fokozatosan ellepik az egész bőrfelületet.

A közösségekben cseppfertőzéssel rendkívül gyorsan terjedő betegség ellen egy komplex oltóanyagot, a priorix nevű vakcinát használják, amely a kanyaró mellett a mumpsz és a rubeola ellen nyújt védettséget. Az oltóanyag jó minőségű, teljesen ártalmatlan a kis páciensek számára. Az oltási naptár szerint az első vakcinációra 12 hónapos korban kerül sor, a revakcinációt (emlékeztető oltást) 6 éves korban kapják meg a gyermekek. Ha valamilyen oknál fogva hat éven felül egy oltást sem kapott a gyermek, akkor számára két oltás javasolt, amelyek között egy hónapnyi szünetet kell tartani. Felnőtteknél és serdülőknél is el lehet végeztetni az oltást, ha azok gyermekkorban nem kaptak ilyen védettséget.

Amíg az elmúlt évben és az idei esztendő első felében Kárpátalján még jelentős hiány volt az oltóanyagból, addig az utóbbi fél évben már az egész megyében teljes az ellátottság a priorixot illetően. Csak a Beregszászi járás családorvosi rendelőiben december elején 2 306 dózis priorix állt rendelkezésre a gyermekek beoltására.

Ennek ellenére a november elsejei állapot szerint megyei viszonylatban a 12 hónapos gyerekeknek csupán a 66%-a lett beoltva, és a tervezett revakcinációt is csak az érintett gyerekek 75%-a kapta meg. Természetesen olyan is előfordul, hogy a védőoltások beadása ellenére is diagnosztizálnak kanyarós eseteket, de ezeknél a pácienseknél a betegség könnyű lefolyású, és lényegesen ritkább a szövődmények valószínűsége.

Összegezve a fentieket, egyértelmű, hogy a kanyaró legfőbb és leghatékonyabb megelőzésének a védőoltás(ok) megléte számít. Éppen ezért kérjük a gyermekük iránt felelősséget érző szülőket, hogy bátran vállalják ezeket a védőoltásokat, hiszen így elkerülhető a betegség és az esetleges súlyos szövődmények kialakulása is.

Jakab Lajos
badalói családorvos