Bűnözési statisztika 2018: Több volt a gyilkosság és a hackertámadás

2019. január 16., 21:51 , 839. szám

Ukrajnában tavaly gyakoribbakká váltak a gyilkosságok és az emberrablásos esetek, s többeket értek kenőpénz elfogadásán, mint 2017-ben – írta a segodnya.ua a Legfőbb Ügyészség 2018. évi jelentése alapján.

Ami a konkrét számokat illeti, 412-vel több eljárás indult az elmúlt esztendőben szándékos emberölés miatt, mint 2017-ben. Emberrablásból tavaly 49-cel többet követtek el, s megvesztegetés miatt is százzal több eljárás indult tisztviselők ellen, mint 2017-ben.

Ugyanakkor a Legfőbb Ügyészség adatai szerint a bűnözési helyzet alakulása összességében pozitív dinamikát mutat: 2017-hez viszonyítva tavaly majdnem 37 ezerrel kevesebb eljárás indult. Ezen belül csökkent a lopások, köztük a betörések, az autólopások és a rablótámadások száma, továbbá kevesebb lett a kábítószerrel való visszaéléssel, emberkereskedelemmel, nemi erőszakkal kapcsolatos eset. A bűnüldöző szervek rámutatnak, némileg visszaesett a fegyverrel, lőszerrel elkövetett bűncselekmények száma is.

Ezzel szemben 2017-hez képest tízszer több lett az úgynevezett kiberbűncselekmény. A Legfőbb Ügyészség hangsúlyozza: főként a számítógépes vírusokat létrehozó bűnözőkről van szó. A segodnya.ua meggyőződhetett róla, a kiberrendőrség napi bűn­ügyi összesítései hemzsegnek a bejelentésektől, melyek szerint a hackerek az ország különböző régióiból megfertőzik mások számítógépét, hogy megszerezzék az azokon őrzött adatokat, illetve hozzáférjenek a laptopok kamerái és mikrofonjai által rögzített felvételekhez.

A rendőrségnél azt mondják, a bűnözési helyzet bizonyos fokú javulása annak köszönhető, hogy az országban már nem jelentkezik annyira élesen a nyomozók, operatív munkatársak, a járőrrendőrök hiánya, mint korábban. A zsaruknak segítségükre vannak külföldi kollégáik tapasztalatai is.

„Fokoztuk együttműködésünket az USA, Kanada, az EU-s tagországok, Törökország rendőrei­vel. Ettől lényegesen nehezebbé vált a bűnszervezetek vezetőinek élete. Létrehoztunk egy új, a szervezett bűnözés elleni alegységet, valamint a stratégiai fejlesztések ügyosztályát. Ennek már megvannak az első eredményei” – közölte Vjacseszlav Abroszjkin, az országos rendőrfőnök első helyettese.

A rendőrségi vezető ugyanakkor rámutatott, hogy az újévi ünnepi időszakban ezzel együtt jelentősen megugrott az erőszakos bűncselekmények száma. Csupán 2018 utolsó napján, december 31-én nyolc gyilkosságot követtek el az országban.

„Nemrég felderítettük azt a rendkívül kegyetlen vinnicjai gyilkosságot, melyben egy egész családot, két nőt és két gyermeket gyilkoltak meg állati kegyetlenséggel. A gyanúsítottat, aki az áldozatok rokona, őrizetbe vettük (a rendőrség szerint családi viszály állhatott a gyilkosságok hátterében – a szerk.)” – tette hozzá Abroszjkin.

A gyilkosságok számának növekedését a rendőrségnél azzal magyarázzák, hogy a polgárok egyre gyakrabban a jelentéktelenebb nézeteltéréseket is fegyverrel igyekeznek tisztázni. Mint mondják, tagadhatatlan, hogy az országban rengeteg a nem nyilvántartott lőfegyver. Esetenként azok a fegyverek is előkerülnek, amelyeket még a járási rendőrőrsök 2014-es ostromaikor vittek el. Minél közelebb fekszik egy település a kelet-ukrajnai harci cselekmények övezetéhez, annál több ott az „egy négyzetkilométerre eső fegyverek száma” – mutat rá egy meg nem nevezett rendőrségi forrás.

Az országos rendőrfőnök első helyettese mindazonáltal emlékeztet, Ukrajna egyes nyugati megyéiben az országossal ellenkező tendencia figyelhető meg, amennyiben csökkenőben van a gyilkosságok száma.

A segodnya.ua felidézi, korábban jelentették, az újévi ünnepi időszakban 40%-kal csökkent az országban elkövetett súlyos bűncselekmények száma. Vjacseszlav Abroszjkin szerint ez a preventív munka megfelelő szervezésének, elégséges számú járőr bevonásának és egy hatékony tartalék létrehozásának az eredménye.

(segodnya.ua/zzz)