Elnökválasztási kampány: Semmi sem szent, avagy a cél szentesíti az eszközt?

2019. január 16., 19:42 , 838. szám

Petro Porosenko országos „turnéba” kezdett a tomosszal, a hírek szerint Volodimir Zelenszkij kampányát „technikai jelölt” indításával igyekeznek hatásosabbá tenni, miközben Anatolij Hricenkót a demokratikus ellenzék közös jelöltjeként népszerűsítik, amivel távolról sem ért mindenki egyet – szóval javában zajlik az elnökválasztási kampány Ukrajnában.

Petro Porosenko hivatalban lévő elnök ugyan még mindig nem jelentette be indulását a március 31-ére kitűzött elnökválasztáson, ennek ellenére teljes gőzzel kampányol. Sajtóbeszámolók szerint főpapok kíséretében járja sorra az ország nagyvárosait, hogy a templomokban bemutassák az Ukrán Pravoszláv Egyház (PCU) önállóságát kimondó okmányt, az Isztambulból hazahozott tomoszt. Az epés ellenzéki sajtó tomoszturnénak keresztelte el az államfő országjárását, amely az előzetes információk szerint Ukrajna 17 megyéjét érinti az elkövetkező napokban. A turnét beharangozandó az országot ellepték a „Tomosz Ukrajnának” feliratú óriásplakátok, amelyen Petro Porosenko mellett Jepifanyij metropolita, az újonnan létrehozott PCU feje látható.

„Szóljanak már az elnöki adminisztrációnak, hogy ideje elkezdeni terjeszteni a csodás gyógyulásokról szóló pletykákat”– kommentálta Vjacseszlav Csecsilo újságíró a világhálón azt a fotót, amelyen az ország világi vezetője egy jellegzetes mozdulattal majdhogynem megáldja fejkendős asszonyok egy csoportját a templomban.

A világhálón minap elterjedt, hogy Julija Timosenkónak sikerült megzavarnia a hivatalban lévő elnök terveit. Sajtóhírek szerint Porosenko január 22-én jelentette volna be, hogy indul a választáson, ám vetélytársa erre a napra országos akciót hirdetett, ezért az elnök úgy határozott, más dátumot keres a bejelentéshez. Hogy azután véletlen egybeesésről van-e szó, vagy az ellenzéki elnökjelölt szándékosan tett keresztbe riválisának, azt talán sohasem tudjuk meg.

Eközben úgy tűnik, váratlan erősítést kaphat kampányához Volodomir Zelenszkij showman, komikus – legalábbis ekként értékeli az ukrán média egy része azt a hírt, hogy indul az elnökválasztáson Ihor Szmesko, aki még Leonyid Kucsma elnöksége idején, 2003–2004-ben volt az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) feje. Szmesko indulása annyira váratlan, hogy népszerűségét eddig nem is mérték a vezető közvélemény-kutató cégek, ám erre nincs is szükség, ha – amint azt például a strana.ua tudni véli – a jelöltnek mindössze annyi lesz a feladata, hogy bírálja Porosenkót, elsősorban az elnök honvédelmi erőfeszítéseit és militáns megnyilatkozásait vesézve ki, s elvétve ejtsen egy-két dicsérő szót Zelenszkijről.

Egyébként Szmesko megítélése Ukrajnában meglehetősen ellentmondásos. Egyesek szerint a titkosszolgálat vezetőjeként az első Majdan idején a kormánypárti elnökjelölt, Viktor Janukovics mellett állt ki, s nyomást gyakorolt a Viktor Juscsenko vezette ellenzékre. Sokan viszont azon a véleményen vannak, éppen Szmesko volt az, aki megakadályozta, hogy a tömeges tiltakozó akciók idején a kormányzat erőszakot alkalmazzon a tüntetőkkel szemben.

Mindenesetre vasárnap az ország egyik legismertebb tévés személyisége, Dmitro Gordon újságíró közzétett a világhálón egy videót, amelyben felszólítja Szmeskót, vállalja az elnökjelöltséget, s támogatásáról biztosítja a jelenleg egyetemi tanárként működő volt titkosszolgálati főnököt. A sajtó felhívja a figyelmet arra, hogy Gordon volt az, aki még decemberben az első programhirdető interjút készítette Zelenszkijjel, amit a showman választási kampánya kezdetének is tekinthetünk.

Megjegyzendő, Zelenszkijt Ihor Kolomojszkij oligarchával hozzák összefüggésbe, ami erőteljes támogatást jelenthet a komikusnak. Ennek tudható be a pletykák szerint, hogy amikor Zelenszkij szilveszterkor bejelentette indulási szándékát az 1+1 tévécsatornán, a csatorna Porosenko elnöki köszöntőjét csak később sugározta.

Zelenszkij bejelentésének fogadtatása a világhálón meglehetősen vegyes volt. A kommentárok egy része üdvözölte a komikus döntését, a gyanakvóbbak viszont mindjárt azt kezdték firtatni, mi állhat a lépés hátterében.

Január 11-én a Hromagyanszka pozicija (HP, Polgári Álláspont) párt és több kisebb civil szervezet, pártocska közös kongresszusa úgy határozott, hogy indítják Anatolij Hricenkót az elnökválasztáson. Hricenko, a HP elnökeként a kongresszuson nem hagyott kétséget a felől, hogy tudja, mire van szükség az ország és a hadsereg felemeléséhez.

„Nem írok alá egyetlen populista törvényt és nemzetközi megállapodást sem, amely ellentétes az ország érdekeivel. … Nekem elég egy elnöki ciklus, hogy lerakjam az alapokat” – jelentette ki egyebek mellett határozottan.

A szervezők elképzelése szerint Hricenko a demokratikus ellenzék közös jelöltjeként indulna a márciusi megmérettetésen. Más kérdés, mutat rá az Ukrajinszka Pravda, hogy a jelölőgyűlésen a teremben zömmel csekély népszerűségű szervezetecskék képviselői ültek, miközben legalább két „nagy hal”, hiányzott a közönség soraiból: nem volt ott Andrij Szadovij lembergi polgármester, a Szamopomics (Önsegítés) párt első embere, akiről már köztudott, hogy maga is indul a választáson, és hiányolták a popzenész Szvjatoszlav Vakarcsukot, aki hamarosan minden bizonnyal szintén bejelenti, hogy jelölteti-e magát. Az is kérdés egyelőre, hogy amennyiben Hricenko a maga szövetségeseit tekinti a demokratikus tábornak, akkor hová kell sorolnunk a hivatalban lévő államfő első számú kihívóját, Julija Timosenkót és a mögötte álló Batykivscsina pártot.

(zzz)