Fókuszban a kézi-vb, tenisz GS tornák és hoki-világbajnokságok

Sportnaptár 2019 (1. rész)

2019. január 16., 08:45 , 938. szám

Bár 2019-ben sem foci-vb, sem olimpia nem lesz, jelentős sporteseményeknek nem leszünk híján az idén sem. Ezekből most a leginkább érdeklődésre számot tartható tornákat vesszük górcső alá.

Január: Az év első komoly megmérettetése már zajlik is Dániában és Németországban, ahol január 27-ig férfi kézilabda-világbajnokságot rendeznek magyar részvétellel és remélhetőleg magyar középdöntős szerepléssel.

Ugyancsak 27-ig tart Melbourne-ben az év első Grand Slam tenisztornája, ahol Babos Tímeának és Fucsovics Mártonnak is szurkolhatunk, ukrán részről pedig Olena Szvitolina juthat elég sokáig. Január 21-től 27-ig Minszkben kerül megrendezésre a műkorcsolya Európa-bajnokság.

Február: Alighanem soha ilyen korán nem folytatódott még a labdarúgó NB-I küzdelemsorozata, ahol már február 2-án (erre még a medve is kíváncsi lesz…) nyitófordulót rendeznek, benne FTC–Honvéd rangadóval. Az ukrán Premjer Liga ehhez képest csak három héttel később, február 23-án rajtol, amikor a tabella első négy helyezettje – Sahtar–Olekszandrija, Dinamo Kijev–Zorja Luhanszk – egymás ellen meccsel.

A foci magasabb szinten is dominál majd februárban, hiszen 12-én és 13-án már Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőket rendeznek. Hogy más sportágat is említsünk, a magyar férfi kosarasok fontos vb-selejtezőt játszanak Olaszország és Horvátország ellen.

Március: A tavasz első három napján atlétikai fedettpályás Európa-bajnokságot rendeznek Glasgowban, majd március közepén rajtol a Formula–1-es nagycirkusz, természetesen Ausztráliában, Melbourne-ben kerül sor az év első futamára.

A hónap második felében, 21-én és 24-én a magyar labdarúgó-válogatott is bemutatkozik: Marco Rossi csapata Szlovákiával és Horvátországgal szemben lép pályára az Eb-selejtező tornán.

Április: Áprilisban divizio 1/A hokira figyelhetünk majd, előbb (7–13.) Budapesten rendezik a hölgyek ilyen szintű világbajnokságát, majd a hónap legvégén már a magyar férfi jégkorongozókra vár nehéz feladat Asztanában, ahol az ellenfelek között lesz többek között a korábbi elitcsoportos Kazahsztán, Belarusz vagy Szlovénia is.

A jégkorong mellett április második hetében súlyemelő kontinensbajnokságot rendez Batumi, majd 8-tól 14-ig birkózó-Eb-re kerül sor Bukarestben.

Május: Azért még májusra is marad egy jelentős hokitorna, nem is olyan távol tőlünk, Kassán és Pozsonyban rendezik meg május 10-től 26-ig a férfi  jégkorong elit vb-t.

Magyar szempontból fontos eseményre kerül sor május 11-én és 12-én Budapesten, ahol a Papp László Sportaréna ad otthont a női kézilabda-BL négyes döntőjének, ahol a címvédő Győri ETO-t és talán a Fradit is láthatják a magyar kézilabda rajongók.

Ha már Fradi, akkor Groupama Aréna. Itt rendezik 18-án a női labdarúgó BL-döntőt. Május végén, egészen pontosan 29-én az azeri Bakiban rendezik meg a labdarúgó Európa-liga-finálét.

Június: A nyár első napján labdarúgó-BL-döntőt rendez Madrid, és még ugyanezen a hétvégén férfi kézilabda-final four-nak ad otthont Köln.

Nem sokkal később, 6–8. között vízilabda-BL nyolcas fináléra kerül sor Hannoverben, ahol az FTC is az esélyesek között lehet. Június 8-án és 11-én Azerbajdzsánnal idegenben, Wales ellen pedig itthon játszik Eb-selejtezőt a magyar labdarúgó-válogatott.

És ha már a focinál járunk, a hónap második felében Copa Americát rendez Brazília, és az Afrikai Nemzetek Kupáját is lebonyolítják. Június 17. és 22. között pedig a vívóké lesz a főszerep: az európai kontinens legjobb kardforgatói Düsseldorfban adnak randevút egymásnak.

(tamási)