Jövőnk a gyermekektől függ

Katolikus óvoda nyílt Munkácson

2019. január 16., 16:02 , 838. szám

Ötven férőhelyes magyar óvodát nyitott Munkácson a római katolikus egyház. A kezdetben csak 30 százalékban kész ingatlan megvásárlásához és az építkezéshez 73 millió forinttal járult hozzá a magyar állam. A Munkácsi Szent József Óvoda katolikus szellemben kívánja nevelni a gyerekeket, az intézmény fenntartását pedig magára vállalta Munkács városa. Az óvodát szokatlan módon kétszer avatták fel, január 8-án külön Munkács város vezetői, majd január 11-én a magyarországi támogatókkal ünnepeltek az óvoda dolgozói, a gyerekek és a szülők. A gyönyörű, modern új óvodába már most, a januári indulásakor 40 százalékos a túljelentkezés, így azonnal kialakult egy várólista.

Anyaországi támogatásból a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye a pósaházai cigánypasztorizációs közösségi ház mellett egy játszóteret is létrehozott, amelyet ugyancsak ünnepélyesen adtak át a gyerekek számára.

Január 11-én, a magyar óvoda második átadóünnepségére dr. Grezsa István, a magyar kormányt képviselő miniszteri biztos, valamint Buhajla József ungvári és Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzulok, Majnek Antal, az egyházmegye püspöke, valamint Munkács magyar középiskoláinak és magyar társadalmi szervezeteinek vezetői látogattak el. Az új óvoda kollektívája, a gyerekek és a szülők mellett jelen voltak még a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye eddigi tíz óvodájának vezetői is.

A gyerekek számára valójában csak négy nappal korábban megnyitott óvodába érkezett vendégeket Makajev Andrea óvodavezető köszöntötte, majd a szalagok átvágását követően Majnek Antal megyés püspök felszentelte a nagyon szép, korszerű, környezetbarát fűtésrendszerrel ellátott új óvodát.

Dr. Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos köszöntőbeszédében hangsúlyozta: „Ahhoz, hogy mi megmaradjunk magyarnak, és egyáltalán az európai kultúra megmaradjon, nélkülözhetetlen, hogy keresztény hitünket tartsuk meg és őrizzük meg. Ebben olyan lámpás intézmények, mint a most átadott Munkácsi Szent József Óvoda, utat mutatnak…”

Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke emlékeztette a jelenlévőket: „Az egyház, az emberiség és a város jövője is a gyerekektől függ. Emiatt nagyon fontos dolog a gyerekeknek az elfogadása, azoknak a szépre nevelése. Nagyon remélem, hogy ez az óvodánk az eddigi tíz után a kedves szülőket is segíti majd a gyermekek katolikus keresztény nevelésében, hogy ennek az országnak és az egyháznak is jó polgárai, tagjai lehessenek. Hisz ahogy Szent Ágoston mondta: Az Isten országát kell építenünk itt a földön, az Isten városát”.

Fehér Ferenc, a Kárpátaljai Szent Márton Karitász igazgatója elmondta, hogy a munkácsi magyar katolikus óvoda létrehozásának ötlete 20 évvel ezelőtt már felmerült, a megvalósítás végül a magyar kormány óvodafejlesztési programjának jóvoltából vált lehetségessé. Három év alatt valósult meg az intézmény létrehozása, hisz egy körülbelül 30 százalékban elkészült, épp csak tető alá tett épületet vásároltak meg Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. Majd azt az óvodafejlesztési program anyagi támogatásának és a Szent Márton Karitász önkénteseinek köszönhetően sikerült csodálatos óvodává alakítaniuk. Az épület korszerű, környezetbarát légszivattyús és napkollektoros fűtést kapott.

A gyerekek szép táncos, dalos műsorral köszönték meg a támogatóknak az új óvodát, majd végül szüleikkel és a vendégekkel együtt megnézték a Panov apó című bábjátékot, amelyet az óvoda egyik óvónője, Hanykovics Ludmilla és gyermekei mutattak be azzal a nem titkolt céllal, hogy a szórakoztatás mellett a gyerekek számára befogadhatóvá tegyék az evangéliumot.

Az óvoda átadását követően a Munkács melletti Pósaháza község cigánytáborában lévő római katolikus cigánypasztorizációs közösségi házba igyekezett Majnek Antal megyés püspök és Fehér Ferenc karitászigazgató a magyarországi vendégekkel. A közösségi házban látványos, Jézus születését bemutató színdarabbal igyekeztek a cigány gyerekek megköszönni a számukra épített játszóteret az anyaországi vendégeknek.

Majnek Antal püspök úr elmondta, hogy 20 éve Nogga Burkhard atya kezdte a római katolikus missziót a pósaházai romák körében, majd munkájukat megköszönve bemutatta Katerina Pajerskát és Pápai Zsuzsannát, akik a misszió jelenlegi dolgozói. A missziós házban hitoktatás mellett napközi otthon is működik, ahol a gyerekeknek segítenek a házi feladatok elkészítésében. A szomszédos konyhában pedig 120 gyerek kap minden hétköznap meleg ebédet.

Végül a gyerekek nagy örömére Grezsa István miniszteri biztos és Majnek Antal megyés püspök ünnepélyesen átadták a magyar támogatásból létrehozott új játszóteret.

Badó Zsolt