Kitüntették a 85 éves Kótyuk Istvánt

2019. január 16., 11:26 , 938. szám

A Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal és a Megyei Tanács Kárpátalja fejlesztéséért kitüntetéssel méltatta dr. Kótyuk István nyugalmazott egyetemi és főiskolai tanár, nyelvész, műfordító, tankönyvíró, gyermekíró, Ukrajna Nemzeti Írószövetsége tagjának több évtizedes tevékenységét.

A sokéves lelkiismeretes munkájáért, az irodalom fejlesztéséhez történt jelentős személyes hozzájárulásáért, aktív alkotói és fordítói tevékenységéért, kiemelkedő szaktudásáért adományozott kitüntetést január 11-én, pénteken, a díjazott 85. születésnapján Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének első helyettese, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke adta át.

Kótyuk István 1934. január 11-én született az Ung megyei Nagyráton. A Munkácsi Tanítóképzőben szerzett elemi iskolai tanítói oklevelet, majd Ungváron a Tanítóképző Főiskola magyar szakán folytatta tanulmányait. Mivel közben a főiskolát megszüntették, az Ungvári Állami Egyetem orosz nyelv és irodalom szakán diplomázott 1958-ban.

Tanulmányai befejezését követően a Kárpáti Igaz Szóban, a Kommunizmus Fényei járási lapban, majd a megyei rádió magyar szerkesztőségében dolgozott. Ezt követően 31 éven át nyugdíjba vonulásáig az Ungvári Állami Egyetemen 1963-ban megnyílt magyar nyelv és irodalom tanszéken oktatott. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetőségének felkérésére 1997-től ő irányította a filológiai tanszéket Beregszászban. Kárpátalján szinte egyetlen olyan magyartanár sem akad, akit Pista bácsi ne tanított volna.

Kótyuk István tudományos munkáját a magyar–ukrán nyelvi kutatások és a kárpátaljai magyar nyelvjárások tanulmányozásának szentelte. Kandidátusi disszertációját Az ungi magyar nyelvjárások ukrán jövevényszavai címmel 1974-ben védte meg. A Nyíregyházi Főiskolán részt vett az ukrán–magyar és magyar–ukrán szótár szerkesztésében, a beregszászi főiskolán megjelent iskolai szótárak főszerkesztője volt. Több tucat általános és középiskolai magyar nyelvtankönyv szerzője, emellett műfordítóként is tevékenykedett.

Dialektológiai kutatásait Csűry Bálint-díjjal ismerték el. A MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága 2009-ben Arany János-életműdíjjal ismerte el műfordítói tevékenységét. A Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács 2017-ben oklevéllel tüntette ki.

Isten éltesse, Tanár Úr, még számos éven át erőben, egészségben!

rv