A legüldözöttebb vallás

2019. január 20., 17:19 , 938. szám

Korunkban a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása. Iszlám és hindu szélsőségesek múlták, múlják egymást felül a keresztények elleni barbár támadásokban.

Egyiptomban 2011-től 2013-ig az iszlamista Muzulmán Testvériség volt hatalmon, s uralmuk során kegyetlen, nemegyszer több tucat halálos áldozattal járó támadásokat hajtottak végre az ókori eredetű egyiptomi kopt keresztény egyház ellen. Amikor pedig a hadsereg megdöntötte a szélsőségesek uralmát, az iszlamista tüntetések elfojtása után a Muzulmán Testvériség tagjai és a szintén szélsőséges szalafisták a keresztényeken álltak értelmetlen bosszút: felgyújtottak mintegy nyolcvan templomot, melyek közül kettő még a IV. században épült. S azóta is folytatódnak a koptok elleni támadások. 2016 decemberében legalább 25 hívő halt meg a kairói Szent Péter-templom elleni támadásban. 2017 májusában a Hitvalló Szent Sámuel-kolostorhoz tartó zarándokok autóbuszát támadták meg a terroristák, meggyilkolva huszonnyolc fegyvertelen embert. Tavaly pedig az ugyancsak e keresztény kegyhelyhez igyekvő zarándokokat rohanták meg az iszlamisták. A különböző források szerint hét vagy tíz kopt – köztük nők és gyerekek is – életét vesztette, tizennégy pedig megsebesült.

Időközben színre lépett az Iszlám Állam terrorszervezet. 2015 februárjában került nyilvánosságra az a videofelvétel, mely rögzítette, miként végeztek ki húsz koptot és egy fekete-afrikai keresztényt. 2017 virágvasárnapján pedig a szélsőségesek pokolgépet robbantottak két egyiptomi templomnál, meg­gyilkolva legalább 47 hívet. Az Iszlám Állam fő működési területe azonban Szíria és Irak volt, melyek egy részén önálló államot, kalifátust hoztak létre. Ezt mára felszámolták, terjeszkedésekor azonban a terroristák a keleti keresztény egyházak közé tartozó szíriai szír, illetve iraki asszír és káld keresztények tömegeit űzték el szülőföldjükről, templomaikat pedig felégették. Emellett 2013-ban mintegy hatvan szír keresztényt mészároltak le a Hama tartománybeli Sadadban. A következő esztendőben pedig – ugyancsak Szíriában – sorozatban feszítettek keresztre keresztényeket. A XXI. században!... Igaz, az Iszlám Állam szörnyetegei hasonló brutalitással támadtak a velük szemben álló mohamedánokra is.

Fekete-Afrikában ugyancsak több helyütt terrorizálják az iszlamisták a keresztényeket. 2015 áprilisában az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet tagjai elfoglaltak egy kenyai egyetemet. A muzulmán diákokat elengedték, a keresztények többségét azonban megölték. A támadás során 148-an életüket vesztették, 89-en megsebesültek. Szintén 2015 elején Nigériában a Boko Haram terrorszervezet gyilkolt le mintegy kétezer embert egy kisvárosban. Az áldozatok több mint fele keresztény volt. 2018. január 1-re virradóan a dél-nigériai Omoku városában ismeretlen fegyveresek egy templom bejáratánál támadtak rá az éjféli miséről kijövő keresztényekre, megölve legalább 16 embert. S ugyancsak a múlt évben a nevezett ország Benue szövetségi államában is iszlám fegyveresek rohantak meg egy templomot. A merényletben minimum 17 keresztény, köztük két pap vesztette életét…

Délkelet- és Dél-Ázsia sem mentes a keresztények elleni erőszaktól. A döntően muzulmán Indonéziában terjed az iszlám szélsőségesség. Pakisztánban pedig már évek óta gyakoriak a keresztények elleni támadások. A szomszédos Indiában viszont hindu szélsőségesek üldözik hitsorstársainkat. Pedig Dél-Indiában, Kerala államban már az ókor óta élnek ún. Tamás-keresztények, akiknek a felmenőit nagyon erős hagyományaik szerint maga Tamás apostol térítette meg. Az újkori portugál, holland, majd angol gyarmatosítás idején pedig újabb térítésekre került sor az akkor még a mai Pakisztánt és Bangladest is magába foglaló Indiában. A függetlenné vált jelenlegi Indiában azonban már 1964-ben megkezdődtek a keresztények elleni merényletek. 1997-ig ötvenhárom vallási indítékú támadásra és gyilkosságra került sor, 1998-ban azonban már egyetlen év leforgása alatt kilencvenre. Megerősödtek ugyanis a hindu szélsőséges pártok, melyek egy csak és kizárólag hinduk által lakott Indiát akarnak létrehozni, ezért a mohamedánok és a keresztények ellen uszítják a közvéleményt – sajnos, sikeresen. 1999. január 23-án barbár hindu fundamentalisták elevenen megégették a leprásokat gondozó Graham Steward Stain ausztrál misszionáriust és két fiát. A legnagyobb támadássorozatra pedig 2008 októberében, Orissza államban került sor, ahol is a szélsőségesek több tucat keresztényt gyilkoltak meg, több mint ötvenezer, keresztények által lakott házat gyújtottak fel, megannyi templomot és más egyházi épületet romboltak le. A megfélemlített keresztények az erdőkbe menekültek. S az utóbbi években is folytatódnak a támadások. 2014-ben több keresztény otthonra törtek rá a hindu fundamentalista tömegek, a szélsőségesek papokat vertek meg, templomokat gyújtottak fel, vagy alakítottak át hindu templomokká. Az erőszak nemcsak a keresztényeket, de általában a társadalom józan részét is megdöbbentette. Több mint harminc jogvédő szervezet fordult a kormányhoz, hogy biztosítsák a kisebbségek jogait, ám a kormányt hindu fundamentalisták vezetik.

Mindezeket látva csak remélhetjük, hogy az Iszlám Állam – mint állam – összeomlásával együtt a keresztények vészkorszaka is véget ér egyszer Afrikában és Ázsiában.

Lajos Mihály