Előzetesben maradnak a KMKSZ-székház robbantói és a szervező

2019. január 23., 13:55 , 939. szám

Az Ungvári Városi-Járási Bíróságon pénteken, január 18-án tárgyalták a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza elleni robbantásos merénylet szervezőjének ügyét.

Emlékeztetőül, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomozói augusztus 8-án Dnyipropetrovszk megyében fogták el a 37 éves férfit, aki 2018 márciusától nemzetközi körözés alatt állt. Pár nappal később Ungvárra szállították, és azóta előzetes letartóztatásban van. Mivel január 22-én lejárt volna az előzetes letartóztatás időtartama, az ügyész kérte annak meghosszabbítását. Az elkövetett bűncselekmény jogi kvalifikációja nem engedélyez enyhébb óvintézkedést a vádlottal szemben, így sem ő, sem az ügyvédje nem tiltakozott. A háromtagú bírói testület helyt adott az ügyész keresetének, így a KMKSZ-székház felrobbantásának szervezője újabb két hónapig előzetesben marad.

Az egyik védőügyvéd igazoltan (egészségi okok miatt) nem jelent meg a tárgyaláson, és írásban kérte az ügy vizsgálatának elhalasztását olyan időpontra, amikor már ő is jelen tud lenni. A kérésnek helyt adott a bírói testület, és a tárgyalást a tervek szerint február 15-re halasztották, amikor befejeződhet az előkészületi tárgyalás.

* * *

A KMKSZ-székház elleni robbantásos merényletet elkövető két vádlott ügyének tárgyalására hétfőn, január 21-én délelőtt került sor. Az egyik vádlott két ügyvédje közül egy sem jelent meg, ezért a törvény szerint az Ingyenes Másodlagos Jogi Segítségnyújtási Kárpátaljai Regionális Központ egyik ügyvédjét rendelték ki hozzá, és rövid szünet után folytatódott a tárgyalás, melyen egyébként a BBC stábja is jelen volt.

Mivel január 24-én lejárt volna a két vádlott előzetesben tartásának időtartama, az ügyész kérte, hogy hosszabbítsák azt meg újabb két hónappal. Ezt ismételten azzal indokolta, hogy nem szűntek meg a korábbi kockázatok, és szabadlábon történő védekezésük esetén megszökhetnek az igazságszolgáltatás elől, szociális státuszuk és kapcsolataik révén rejtőzködhetnek, illetve nem kárpátaljai lakcímmel (Kropivnickij város) rendelkeznek. Az általuk elkövetett bűntény súlyossági fokát tekintve súlyosnak minősül, melyért 12 év börtönbüntetés szabható ki. Ez pszichológiai nyomást jelenthet az illető személyekre, akik  jól bánnak a fegyverrel, hiszen az ATO-ban harcoltak, és a felderítésben is részt vettek, így akár nyomást gyakorolhatnak a tanúkra. Ráadásul tettüket közveszélyes módon követték el, s csak a véletlennek köszönhető, hogy nem történt személyi sérülés, illetve nem lett áldozata a merényletnek.

A vádlottak ügyvédei tiltakoztak, azt kérték, hogy védenceik óvadék ellenében szabadlábon védekezhessenek, főleg, hogy az egyik vádlott egyébként szívbeteg, és állításuk szerint a fogdában nem biztosítják a kivizsgálását, illetve nem jut megfelelő gyógyszerekhez. Az ügyész biztosította, hogy a férfit a közeljövőben kivizsgálják a megyei kardiológiai központban.

A bírói testület helyt adott az ügyész keresetének, így a KMKSZ-székház két robbantója újabb két hónapig előzetesben marad. A következő tárgyalást a tervek szerint február 8-ra tűzték ki.

Rehó Viktória