Népzene-pedagógus képzés indult Kárpátalján

2019. január 23., 16:24 , 939. szám

Kárpátaljai népzenészek számára indult népzenei pedagógusképzés január 19-én Péterfalván. A program célja, hogy módszertani és gyakorlati tudást adjon a népzenét tanítani vágyók számára.

A képzés havonta egy alkalommal kerül megrendezésre a Péterfalvai Református Líceumban. Magyarországon több évtizedes hagyománya van a népzenészképzésnek, melynek eredményeként egyre több felsőfokú végzettséggel rendelkező tanár oktat művészeti iskolákban magyar népzenét megfelelő szakmai tudással és módszertannal. Ennek a jó gyakorlatnak átadása céljából indította el szakmai képzését a kárpátaljai népzenészek és zenetanárok részére a Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltségének szakmai partnerségével.

A tanfolyamra a szervezők elsősorban azok jelentkezését várták, akik fontosnak tartják a megszerzett tudás átadását és az utánpótlás-nevelést. Az oktatás egyik része az elméleti ismeretek bővítésére koncentrál, a másik egység a gyakorlati oktatás, ismeretanyag-bővítés a tanult módszertan mentén. Az oktatás szakmai vezetője Blaskó Csaba, a Váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola népzene tanszakának vezetője. A programra Kárpátalja számos településéről jelentkeztek, 23 fővel indult az első alkalom.

2014-ben a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola bázisán Pál István Szalonna, a Hagyományok Háza és a Pro Cultura Subcarpathica közös szervezésében elindult egy öt évig tartó népzenei, néptánc és népi ének mesterképzés, melynek eredményeképpen több táncházi zenekar alakult Kárpátalján. A képzés résztvevői egy-egy tájegység zenei és táncos anyagával ismerkedtek, melyek eredményeképpen repertoárjuk számos tájegység zenéjével és táncaival bővült. A mostani képzés ennek az elméleti és gyakorlati folytatásaként a pedagógusi munkára készíti fel a jelentkezőket.

„Az elmúlt év szeptemberében indítottuk útjára a néptáncpedagógus képzést, melynek mintájára most a népzene-pedagógus képzést is létrehoztuk – mondta el Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltségének vezetője. – Azért tartottuk fontosnak ennek a képzésnek az életre hívását, mert Kárpátalján az utóbbi időben egyre több népzenei és néptáncműhely alakult, viszont kevés a megfelelő módszertani tudással rendelkező zenész és pedagógus. Ezért kerestünk meg magyarországi szakembereket, akik megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkeznek. Terveink szerint júniusra összeáll egy tanterv a népzenét oktató pedagógusok számára, ami segítséget nyújt az alap- és középszintű oktatás terén.”

A képzés 5 alkalommal kerül megrendezésre 2019 januárja és májusa között, és júliusban Péterfalván a Kárpátaljai Népzenei, Néptánc- és Kézművestábor keretein belül, a kárpátaljai táncházzenészek III. találkozóján egy összegző alkalommal zárul.

VE