Vizes vb, Hungaroring, foci-Eb-selejtezők, női kézi-vb Japánban

Sportnaptár 2019 (2. rész)

2019. január 23., 08:00 , 939. szám

2019 második fele sem lesz szegény rangos sport­eseményekben, ezekből válogattuk most ki a legjelentősebbeket.

Július: A tenisz őshazájának számító Wimbledonban az év első felében zajlik majd a füves Grand Slam-torna, amelyen a végső győztesek bekerülnek a sportág történelemkönyvébe.

Július 4. és 8. között Budapest ad otthont a női vízilabda Világliga nyolcas döntőjének, majd 15. és 28. között ugyancsak a magyar főváros lesz a házigazdája a vívók világbajnokságának.

Fociban megkezdődik a Bajnokok Ligája selejtezőkörének 1. fordulója, ahol már a magyar bajnok is érdekelt lesz.

Nemcsak július, de talán az év második felének legrangosabb sporteseményének ad otthont 12. és 28. között a dél-koreai Kvangdzsu, ahol vizes világbajnokságot rendeznek majd a vízilabdázók, úszók, műúszók és műugrók részvételével.

Augusztus: 2. és 4. között a Formula–1-es Nagycirkusz a Hungaroringre ér, míg a hónap második felében kajak-kenu-vb-nek ad otthont Szeged. Augusztus 23. és szept. 8 között a női röplabda-Európa-bajnokságnak is társrendezője lesz Magyarország, de Törökországban, Lengyelországban és Szlovákiában is rendeznek Eb-meccseket.

Augusztus legvégén a cselgáncssport szerelmesei Tokióra figyelnek majd, ahol világbajnokságot rendeznek.

Szeptember: Az öttusa kedvelői az első őszi hónap legelején Budapesten randevúznak egymással, ahol világbajnokságra kerül sor, majd 9-én Szlovákiát látja vendégül Eb-selejtező keretében a magyar labdarúgó-válogatott.

A nők mintájára a férfi röplabdázók is négy helyszínen – Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában és Szlovéniában – bonyolítják le a sportág kontinensbajnokságát.

A hónap második felében birkózó-vb-t rendeznek a kazahsztáni Asztanában, illetve súlyemelő-világbajnokságot Thaiföldön.

Október: 10-én a vb-ezüst­érmes Horvátország otthonában Eb-selejtezőn lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott, illetve a hónap első felében torna-vb-t rendez Stuttgart.

A Formula–1-es rajongók sem panaszkodhatnak majd eseménytelenségre, hiszen októberben rendezik a Japán  és a Mexikói Nagydíjat is.

November: Fokozódik a Forma–1 szerelmeseinek  a figyelme, hiszen az Amerikai, a Brazil Nagydíj is dönthet a végső győztes kilétéről, de ha mégsem, akkor a hónap végén sorra kerülő abu-dzabi záró futam mindenféleképpen választ ad majd a végső sorrendről.

November 18. és 24. között Madridban rendezik a tenisz Davis Kupa szuperdöntőjét.

Már november végén rajtol, hogy aztán december közepén finiseljen Japánban a női kézilabda-világbajnokság.

December: A női kézi-vb mellett két, magyar szempontból ugyancsak hagyományosan sikeres eseményt jegyezhetünk fel az év végén: 4. és 8. között rövidpályás úszó-Eb-nek ad otthont a skóciai Glasgow, illetve ugyanekkor, később kijelölendő helyszínen tartják a rövidpályás gyorskorcsolya világkupa-sorozat egyik versenéyt.

(tamási)