„A kommunális vállalatunk állandó ügyeletet tart”

Téli úttisztítás Beregszászban

2019. január 25., 18:20 , 939. szám

Az elmúlt hetek kiadós havazásai a Vérke-parti városban is sok gondot okoztak mind a lakosoknak, mind a városvezetőknek. S biztosak lehetünk benne, hogy a tél további részében is hullni fog még a hó, s jó ideig nem hagy itt a Télapó… De mit tesz azért a polgármesteri hivatal, hogy könnyebbé tegye a gyalog vagy gépjárművel közlekedők életét?

– A város területén – Búcsúval, Beregardóval és Tasnáddal együtt – több mint 151 út, utca található. A polgármesteri hivatalnak van egy kommunális cége, a Beregszászi Városi Útkarbantartó Vállalat, mely a város területén található úthálózat tisztításáért, így a hókotrásért és a só és homok keverékével való szórási munkálatokért is felel. Kivéve a Munkács–Beregszász–Nagyszőlös állami jelentőségű főútvonal városunkon áthaladó szakaszát, melyet a Munkácsi Útkarbantartó Vállalat takarít le, általában egy speciális úttisztító járművel, melyre elöl hóeke, hátul pedig szórógép van felszerelve, s elégedettek is vagyunk a munkájukkal – fejti ki Orosz Géza alpolgármester. – Ami pedig minket illet, rendelkezünk egy két éve másfélmillió hrivnyáért vásárolt, nagy méretű, MAZ típusú úttisztító járművel, mely elöl letolja a havat, hátul pedig só–homok keveréket szór az úttestre. S ugyanez a többfunkciós gép nyáron az utak, utcák locsolását végzi el. Emellett van egy több mint tízéves T–50-es traktorunk, mely a kisebb bekötő­utakat takarítja, 70-75 utcába ugyanis nem fér be a MAZ, részben az úttestek kisebb szélessége, részben az utcák két oldalán sorakozó fák koronája miatt. A traktor hóekével felszerelt, de szórási munkálatokat nem végez. A kő- vagy aszfaltburkolattal nem rendelkező, földes mellék­utcákat amúgy nem is szabad leszórni só-homok keverékkel, mert attól úgy felolvad a hó felső rétege, hogy ha utána még egyszer rámegy a hóeke, akkor még az alatta lévő földút testébe is belemar, így ezeken az utcákon csak kotorni lehet a havat. Egy két-három éves, kicsiny úttisztító gépünk pedig a Kossuth térről takarítja a havat, illetve szórja le a teret az említett keverékkel. Két közterület-fenntartó munkásunk a Hősök terét, illetve a gyalogosátkelőket tisztítja. Havas téli időben a kommunális vállalatunk állandó ügyeletet tart, és ha a hó vastagsága már meghaladja a három centimétert, az útkarbantartóink megkezdik a takarítást, havazás közben is, illetve utána.

Mint beszélgetőtársamtól megtudom, a Kossuth tér esetében gondot jelent, hogy a nagy gyalogosforgalom és a parkolóban álló sok gépkocsi miatt napközben nem tud bekanyarodni a térre az azt tisztító járművük, ezért inkább este, éjjel takarítja a havat, szórja a keveréket. És általában véve is, napközben a nagy forgalom miatt nehéz takarítani az utcákat, azokat ugyanis nem ekkora forgalomra tervezték, így könnyebb este, éjjel tisztítani az úttesteket. S Orosz Géza megjegyzi: volt már rá példa, hogy egész éjszaka kotorták a havat, szórták – ahol tudták – az utakat. Igyekeznek mindegyik utcát letakarítani, de előbb a főbb utakat tisztítják le, és csak ezt követően tudnak sort keríteni a mellékutcákra. Az alpolgármester elmondja, operatívabban dolgoznának, ha további gépeket tudnának vásárolni, csak hát szűkös a költségvetési keret. Rengeteg helybeli lakos ugyanis külföldön dolgozik, ráadásul egyre többen keresik meg a kenyerüket a határ túloldalán, sőt hetedhét határon túl, így csökken a lakosságtól befolyó adó összege. Természetesen a helyi cégektől, intézményektől is folyik be adó, de nem mindegyiktől: a Csizaj Borgazdaság a megyének adózik. Beregszász legnagyobb adófizetői közé pedig a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Numinátor Vállalat és a BeregKábel Kft. tartozik. Ami pedig a járdákat illeti, a magánházak előtt az ott lakóknak, az intézmények – a kávézóktól a vállalatokig – előtt az intézmények tulajdonosainak kell azokat letisztítaniuk. Ám Orosz Géza tudomásomra hozza, hogy az intézmények maximum tíz százaléka tesz eleget ennek a követelménynek. A polgármesteri hivatal, persze, figyelmezteti őket az előttük húzódó járdaszakaszok takarítására, nincs azonban lehetősége arra, hogy megbírságolja azokat, melyek nem teszik járhatóvá a járdaszakaszokat. S bár arra lenne lehetőség, hogy a járási rendőrkapitányság rója ki a bírságokat, ám a rendőrség túlterhelt, nem tud még ezzel is foglalkozni. A kommunális cég viszont mindent megtesz azért, hogy erejéhez mérten takarítsa a város útjait, utcáit.

Lajos Mihály