Az RMDSZ saját jelöltlistájára várja az erdélyi magyar pártok jelöltjeit az európai parlamenti választásokon

2019. január 30., 08:54 , 940. szám

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kész együttműködni a Magyar Polgári Párttal (MPP) az európai parlamenti (EP) választásokon, de nem fogadja el az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) javaslatát, hogy alkossanak hárompárti választási koalíciót.

Erről Kelemen Hunor RMDSZ-elnök beszélt múlt pénteken Marosvásárhelyen, a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón. Az elnök újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: a választási koalíció azt jelentené, hogy a szövetség feladja identitását.

Kelemen Hunor kijelentette: azt tudják ajánlani az RMDSZ-szel versenyző pártoknak, hogy jöjjenek jelöltjeikkel az RMDSZ listájára. „Az RMDSZ listája nyitva áll bárki számára” – jelentette ki. Hozzátette: a szövetség március elsejéig rangsorolja jelöltjeit. Azt tartotta reálisnak, hogy a Romániában 6,5 százalékot kitevő erdélyi magyarság két jelöltet juttasson az Európai Parlamentbe. Három jelölt bejuttatásához a magyarság jelöltlistájának a szavazatok 9,26 százalékát kellene megszereznie.

Az RMDSZ elnöke kijelentette: egy erős Európához, fejlődő Erdélyhez és egy erős Kárpát-medencei magyar EP-képviselethez szeretne az RMDSZ hozzájárulni. Hozzátette: reményei szerint az Európai Néppárton belül a Kárpát-medencei magyar képviselőket tömörítő magyar frakció lesz a második legerősebb a német frakció után.

(MTI/Kárpátalja)