Közösségi termet adtak át Csapon

2019. január 30., 14:45 , 940. szám

Pénteken a magyar kultúra napja alkalmából megrendezett ünnepség keretén belül adták át a Csapi 2. Számú Széchenyi István Középiskola felújított közösségi termét. Az öltöző és a táncterem felújítása a Csapi Magyar Oktatásért Alapítvány, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Csapi Alapszervezete, illetve Ungvári Középszintű Szervezete és a Csapi Városi Tanács KMKSZ-frakciójának közreműködésével valósulhatott meg. A munkálatokat Ferkó Béla, a KMKSZ középszintű szervezetének körzeti megbízottja és Badó László végezte el. A tanórákon kívüli modern és néptáncfoglalkozások mellett itt zajlik majd az alsó tagozatosok tornaórája is.

Az avatóünnepség kezdetén Szaniszló Marianna szervező pedagógus, a KMPSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, és bemutatta a vendégeket. Jelen volt Kovácsik Antónia, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezető konzulja, Balogh Lívia, a KMKSZ Csapi Alapszervezetének, illetve Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, a szülői munkaközösség elnöke, Balogh Oszkár, a Csapi Városi Tanács KMKSZ-frakciójának vezetője, Mihajlo Csolavin, a Csapi Városi Tanács titkára, Marija Luhova, a városi oktatási főosztály vezetője és helyettese, Szűcs Éva, az iskola vezetősége és tanárai.

– Ha jó emberek jó célért összefognak, akkor abból mindig valami jó dolog jön létre. S mi lenne annál szebb, jobb és nemesebb, mint a gyerekek, a magyar gyerekek érdekében cselekedni?! – kezdte nyitóbeszédét Maha László iskolaigazgató. – A mi kis jövőnk pedig itt szaladgál, játszik az udvaron. Értük többen is összefogtak: a KMKSZ, az iskola és a városvezetés, s ennek a híre eljutott Magyarországra – idézte fel a terem felújításának kezdetét, majd dicsérő oklevéllel és virággal fejezte ki a pedagógusok, tanulók, szülők köszönetét a támogatóknak.

Kovácsik Antónia vezető konzul ismételten kihangsúlyozta: az anyaország célja, hogy a kárpátaljai magyarok elsősorban a szülőföldjükön tudjanak boldogulni.

– Köztudott, hogy bárkit bárhová is sodor az élet, az iskolás évek alatt szerzett élmények egy életen át elkísérik. Szeretnénk látni a fejlődéseteket, kívánom, hogy később is szívesen emlékezzetek vissza az itt zajló eseményekre. Remélem, hogy a széles körű összefogással létrejött közösségi teremnek köszönhetően mindenki visszatalál a gyökereihez – zárta köszöntőjét Kovácsik Antónia.

Balogh Lívia a több évig tartó felújítás történetéről beszélve Kölcsey versének megírásával és himnusszá válásával párhuzamot vonva kiemelte, idő kell ahhoz, hogy nagy dolgok történjenek.

– 5 évvel ezelőtt megálmodtuk a pedagógusokkal, hogy valamit tenni kell ezzel az enyészet martalékává váló teremmel, amely munkaterem, majd raktár volt, aztán teljesen leépült. Először székekre pályáztunk, majd létrehoztuk a Csapi Magyar Oktatásért Alapítványt, amely két éven át pályázott 200-200 ezer forintot, és abból próbáltuk megvenni az építőanyagokat. A KMKSZ gyakorlatilag azonos összeggel járult hozzá a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a BGA támogatásával az elmúlt három évben.

A tanulók rövid műsorral kedveskedtek a vendégeknek. Elhangzott a Himnusz Hete Attila 10. osztályos tanuló tolmácsolásában (felkészítő tanár Palkó Éva), majd kárpátaljai népdalcsokrot hallhattunk Melynik Enikő kórusvezető vezénylésével. Kosztolányi Dezső Magyarul című írását Tóth Rebeka Sára, 7. osztályos tanuló olvasta fel (f.t. Béres Katalin). A Szirmocskák néptáncegyüttes (f.t. Dzjamkó Zsuzsanna) előadásában népi játékokat láthattunk. Tompa Mihály A madár fiaihoz c. versét Stefanec Bianka 7. osztályos tanuló szavalta (f.t. Béres Katalin). Andrejcsik Boglárka koreográfus felkészítésben magyar táncokat mutattak be. A Harmónia énekegyüttes előadásában Gulyás Sándor gitárjátékának kíséretében az Ungnak és Tiszának című dal csendült fel (f.t. Melynik Enikő).

Az avatóünnepség a Himnusz közös eléneklésével ért végett. 

Rehó Viktória